Care este procedura de demitere a președintelui Republicii Moldova

president
Foto: mold.su

Cetățenii Republicii Moldova și-au exercitat dreptul la vot pentru alegerea președintelui statului, după ce Curtea Constituţională le-a restabilit acest drept. Având în vedere șirul de comentarii depresive apărute pe rețelele de socializare privitor la rezultatele preliminare care-l desemnează pe Igor Dodon câștigător, mai mulți internauți au început să caute informații despre procedura de demitere a președintelui la noi în țară.

Potrivit site-ului oficial al Președinției, președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de șef al statului, reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării (articolul 77 din Constituție).

Procedura validării mandatului și depunerii jurământului

Rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constituțională, iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei” (articolul 79 din Constituție).

Durata mandatului președintelui Republicii Moldova

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nicio persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive (articolul 80 din Constituție). 

Suspendarea și demiterea din funcția de președinte al Republicii Moldova

În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui (articolul 89 din Constituție).

Menționăm că, în prezent, în Parlament Partidul Socialiștilor deține 24 de mandate. Acesta este urmat de Partidul Democrat cu 20 de mandate, Partidul Liberal cu 13 mandate, Partidul Liberal Democrat cu 12 mandate, Partidul Comuniștilor cu 7 mandate și 25 de deputați neafiliați.

Vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demisie, de demitere, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces. Cererea de demisie a președintelui Republicii Moldova este prezentată Parlamentului, care se pronunță asupra ei.

Imposibilitatea exercitării atribuțiilor mai mult de 60 de zile de către șeful statului este confirmată de Curtea Constituțională în termen de 30 de zile de la sesizare. În termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou președinte (articolul 90 din Constituție).

Detalii despre atribuțiile președintelui, aflați aici.

Rezultatele alegerilor prezidențiale, turul II, pot fi vizualizate în timp real aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente