Ziua Europei marcată la Chişinău în Orăşelul European!

Mii de locuitori ai capitalei de toate vârstele au marcat astăzi Ziua Europei în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în Orăşelul European. Organizat de Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău, Orăşelul European a inclus corturi unde au fost prezentate cele 30 de proiecte implementate cu fonduri europene în Republica Moldova.

Tot aici au fost organizate un master-cless de dansuri și un târg gastronomic oferit de ambasadele statelor membre UE.

Oamenii veniţi în piaţă au participat la diferite concursuri, la şcoala de limbi europene, dar şi au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu proiectele finanţate de UE.

ziuaeuropei

La inaugurarea evenimentului, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola a ţinut un discurs în română. „ De Ziua Europei sărbătorim pacea, pacea care înseamnă un standard de viaţă mai bun, prin colaborare mai degrabă decât prin concurenţă”, a menţionat Pirkka Tapiola.

ziuaeuropei

Oficialul european a spus că UE este pregătită să susţină în continuare Republica Moldova cu asistență financiară și expertiză. „Toate acestea se pot realiza numai cu implicarea moldovenilor, iar modernizarea țării se face cu implicarea fiecărui cetățean”, a menționat în discursul său Pirkka Tapiola.

ziuaeuropei

Prezent la eveniment, preşedintele Nicolae Timofti a îndemnat locuitorii capitalei să transforme întregul Chişinău într-un Orăşel European, iar Republica Moldova – o adevărată ţară europeană.

ziuaeuropei

La rândul său, premierul Chiril Gaburici a menţionat că, deşi partenerii externi califică Republica Moldova ca cel mai de perspectivă partener al UE, ţara noastră mai are mult de muncit. „Fiecare dintre noi are cel puțin o rudă care este plecată peste hotare. Fiecare dintre noi știe cum este acolo, știe câte putem învăța și cât avem de muncit pentru a aduce Europa la noi acasă”, a declarat Chiril Gaburici.

ziuaeuropei

Şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că partenerii europeni sunt asemenea unui GPS care arată direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova. „Rugămintea noastră este să nu deconectaţi GPS-ul. Lăsați GPS-ul pornit, să-l păstraţi conectat aşa mai departe, până la capăt, până când Moldova va ajunge să fie membru al Uniunii Europene”, i-a îndemnat pe ambasadorii străini primarul de Chişinău.

ziuaeuropei

Reamintim că Ziua Europei este ziua marcată în țările Uniunii Europene pe 9 mai, dată stabilită pentru a comemora declarația din 1950 a ministrului de externe francez Robert Schuman, care a propus atunci crearea CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, ce stă la baza UE).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.