Descinderi la angajații băncilor devalizate: Oare chiar vor găsi miliardul?

Dimineața zilei de 11 noiembrie, în Chișinău, a început cu descinderea în casele foștilor șefi de departamente ale celor trei bănci care se află în proces de lichidare – Unibank, Banca Socială și Banca de Economii. Mandatul de percheziționare a fost emis de Centrul Național Anticorupție (CNA). Suspecții sunt închiși pentru 72 de ore, iar avocații acestora au refuzat să comenteze cel întâmplate.

Autor: Alisa Bauchina

La ora 6 dimineața, la ușa fostului șef de departament din cadrului uneia dintre bănci s-au prezentat procurorul și trei angajați ai CNA. Perchezițiile au durat circa 4 ore. „Au răscolit totul, inclusiv congelatorul. Au căutat în fiecare dulap”, a spus una dintre victime. Aceasta, fiind considerată complice în cazul devalizării băncilor, a fost transportată în izolatorul CNA, unde urma să petreacă 72 de ore.

Persoana arestată este acuzată de acordarea creditelor firmelor ce aparțin lui Ilan Shor, care se află în arest la domiciliu. De facto, domnul Shor deține pachetul de control al celor trei bănci în curs de lichidare. În 2012, prin intermediul a 21 de persoane terțe, acesta a cumpărat de la banca rusească „Petrokomerțbank” acțiunile băncii moldovenești „Unibank”. Ulterior, Shor a achiziționat și acțiunile Băncii Sociale și ale Băncii de Economie. De iure, astfel încât toate procedurile erau făcute de alte persoane, nu Shor este deținătorul pachetelor de acțiuni. În lista acționarilor Unibank figurează  redactorul și unul dintre proprietarii publicației „Novosti Moldova” – Margarita Țvik, precum și Maria Albot (anterior Guțuleac). Maria Albot, fostul ofițer de presă al lui Ilan Shor, este soția lui Serghei Albot, un vechi prieten de-al lui Shor. Fiind vice-președintele Unibank, domnul Albot a atras surse financiare în pasivele și depozitele băncii. Pe conturile Unibank au fost înregistrate milioane de intrări direcționate de trei bănci rusești – Gazprombank, Alefbank, și Metrobank. Aceste sume de bani, prin intermediul unor scheme dubioase, erau transferate pe conturile Băncii Sociale și ale Băncii de Economii. Toate astea se întâmplau cu aprobarea tacită a guvernatorului Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, care a demisionat ulterior.

maria-si-serghei-albot Cuplul Albot

Ulterior, milioane de lei erau transferați pe conturi din offshore-uri străine. În timp ce se făceau aceste operațiuni, Serghei Veselovschii, care ocupa atunci funcția de șef al secției de creditare a Unibank, continua să acorde credite persoanelor juridice. Aceștia nu aveau capacitatea de returna datoria, ci erau marionetele lui Ilan Shor. Merită menționat că respectivele credite au fost emise cu aprobarea lui Dumitru Țîgulschii, președintele Unibank. Acum, acesta se află în izolatorul CNA și este interogat.

Țîgulschii a devenit președintele băncii în 2007, luând locul lui Oleg Krasnojon. Așa-zisa redresare financiară a primului a avut loc după anul 2012, când Ilan Shor era proprietarul băncii. Având salariul de 60 de mii de lei brut, Țîgulschii și-a deschis un cont de depozit pe numele său și a membrilor familiei sale, la banca pe care o prezida. Pe respectivul cont, acesta transfera în fiecare lună cel puțin 100 de mii de lei. Conturile cu milioane de lei nu au stârnit întrebări nici la Banca Națională.

%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b9-%d1%86%d1%83%d0%b3%d1%83%d0%bb%d1%8c%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%b9-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-logos-press Dumitru Țîgulschi

În semn de recunoștință pentru tăcere și pentru operațiunile de spălare a milioane de lei prin conturile de la Unibank, Ilan Shor i-a dăruit lui Dumitru Țîgulschii o casă într-un cartier din Chișinău.

În pofida rezultatelor raportului de audit Kroll, a multitudinii de rapoarte din partea observatorilor independenți, precum și a scandalosului document publicat de Mihail Gofman, expertul comisiei MoneyVal- protagoniștii jafului secolului care a avut o puternică rezonanță în presă – rămân până acum în libertate. Datele Kroll și raportul întocmit de Gofman au fost expediate pe adresa tuturor misiunilor diplomatice din Moldova, precum și reprezentanțelor organizațiilor europene încă la sfârșitul lunii ianuarie 2016, însă niciunul dintre vinovați nu a fost condamnat, conform Codului penal, pentru spălare de bani în volume deosebit de mari.

%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%8b%d0%b9-%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%84%d0%bc%d0%b0%d0%bd-%d1%81-%d0%b2%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%bd%d1%8bȘeful Direcției de Creditare a Unibank, Serghei Veselovschi, care a participat la tranzacțiile de milioane, a devenit ulterior șef al Direcției de Creditare la Banca Socială. Tot la Banca Socială a trecut și un prieten apropiat de-a lui Shor, Serghei Albot, care fost numit președinte al băncii la sfârșitul anului 2013, când l-a înlocuit pe ex-președintele Vladimir Suetnoi care a decedat. Chiar dacă Albot a ocupat funcția de președinte al Băncii Sociale, activitatea sa adus la falimentarea unei din cele mai mari bănci din țară.

După plecarea lui Albot, președintele interimar al consiliului de administrare al Băncii Sociale, Natalia Rahuba a semnat contractul de cesionare cu compania britanică Fortuna United L.P. Directorii fictivi a acestor companii, cetățenii baltici Victoria Zirnelite și Remigius Mikalauskas, au refuzat să divulge numele adevăraților proprietari ai companiei. Fortuna United L.P. a acționat ca garant pentru cel puțin cinci credite (cu suma totală de 13,7 miliarde lei), emise la sfârșitul anului 2014 de Banca Socială.

serghei-vesel Serghei Veselovschi

Danmira SRL a primit 3, 063 miliarde lei, Davema-Com SRL – 3, 196 miliarde lei, Voximar-Com – 2,470 miliarde lei, Contrade – 2,339 miliarde lei, Caritas Group – 2,607 miliarde lei. De asemenea, companiile Provolirom SRL și Dracard SRL a primit credite mari în dolari. În perioada 2010-2014 toate creditele companiilor sus-menționate, în afară de Contrade SRL și Davema Com SRL au fost oferite de către Banca Socială, Unibank și Banca de Economii. Reamintim că toate cele 3 bănci au fost controlate de actualul primar al Orheiului, Ilan Shor.

Nici Dorin Drăguțanu, președintele BNM, nici Emma Tăbârță, vice-președintele BNM, nu au întreprins măsuri pentru a împiedica emiterea creditelor dubioase, de a opri operațiunile criminale și scoaterea banilor în zone offshore. Aceasta în pofida faptului că la jumătate de an după ce Ilan Shor a achiziționat pachetul de control de acțiuni (2013), BNM primea zilnic rapoarte analitice despre starea financiară a băncilor cu descifrarea tuturor tranzacțiilor și a portofoliului de credite. Cu alte cuvinte, Banca Națională avea control total asupra situației, însă a preferat să urmărească în liniște distrugerea sectorului bancar. Există confirmarea a faptului că Emma Tăbârță a primit de mai multe ori mită în volume deosebit de mari pentru acordul său asupra anumitor operații.

Potrivit regulamentului BNM, organul executiv al Băncii, adică președintele acesteia, se face responsabil de emiterea creditelor. Nici Dumitru Țîgulschii (Unibank), nici Ivan Crivceanschi (Banca de Economii), nici Serghei Albor și nici succesoarea sa, Natalia Rahuba (Banca Socială) nu au fost trași la răspundere.

La momentul actual, toate cele 3 bănci sunt în proces de lichidare. În octombrie 2014, BNM l-a numit pe Serghei Berghie lichidator al Băncii Sociale, pe Iulian Țurcan la Unibank și pe Grigorie Olaru la Banca de Economii. Serghei Albot, care lucrează acum în una din companiile controlate de Shor, au fost nu o dată observat împreună cu Serghei Berghie. Faptul că unul din figuranții cazului privind spălarea și scoaterea banilor din bancă  se întâlnește cu lichidatorul acesteia, ridică multe semne de întrebare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.