„Salutăm măsurile adoptate de către stat în vederea reformării sectorului judiciar, Comitetul rămâne îngrijorat de rapoartele care arată că fenomenul corupţiei rămâne endemic şi sistemic în justiţie, prejudiciind astfel administrarea acestui domeniu. Totodată, Comitetul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole după decizia acesteia de a valida organizarea unui referendum iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. (...) Statul trebuie să adopte măsuri concrete, ca să se asigure că judecătorii sunt, în general, protejaţi legal şi la modul practic de orice sancţiune sau act de răzbunare pentru decizii judecătoreşti nepopulare”, se arată în raportul Comitetului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile omului publicat pe site-ul instituţiei. Chiar dacă punctează şi aspecte pozitive, îngrijorările par să fie mult mai numeroase. Cele mai importante ţin de libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. 

„Comitetul este îngrijorat de continuitatea concentrării mass-media, dar şi de faptul că media este puternic influenţată de interese politice şi private, care ar putea să nu reflecte interesul public. De asemenea, reiterăm îngrijorarea cu privire la utilizarea legilor de defăimare civilă împotriva jurnaliştilor independenţi. (...) Comitetul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la natura cazurilor ce au dus la persecutarea organizatorilor întrunirilor. (...) Statul ar trebui să garanteze dreptul la libertatea de întrunire fără restricţii sau obstacole şi să adopte măsurile potrivite, ca să asigure organizatorii şi participanţii că nu se vor lovi de intimidări, inclusiv amestecul poliţiei înainte de organizarea întrunirilor”, mai scrie în document. Oficialii europeni se mai arată îngrijoraţi de creşterea cazurilor de discriminare, de violenţă domestică şi de exploatare sexuală a copiilor şi femeilor. Şirul neregulilor nu se încheie aici”. 

„Comitetul rămâne îngrijorat de cazurile de tortură, cruzime sau tratamente inumane, mai ales comise de poliţişti în timpul arestului şi în perioada preliminară investigării. (...) Comitetul rămâne îngrijorat de problemele privind suprapopularea închisorilor, violenţa între deţinuţi, condiţii de igienă slabe şi lipsa accesului la o îngrijire a sănătăţii corespunzătoare. (...) Statul trebuie să adopte paşi concreţi să îmbunătăţească condiţiile din închisoare”, recomandă comitetul. Solicitat pentru o reacţie, purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că Guvernul nu comentează, deocamdată, acest raport şi dacă va fi cazul, o vor face ulterior.