(foto) Mobilizare excepțională! Moldovenii din diasporă s-au pornit la drum pentru a vota în turul II

collage3

Duminică, 13 noiembrie, se va desfășura turul II al alegerilor prezidențiale. Diaspora moldovenească dă dovadă de unitate și de o mobilizare fără precedent în istoria țării noastre. Mii de moldoveni anunță că vor participa la ce de-al doilea scrutin și sunt gata să parcurgă mii de kilometri pentru a-și vota viitorul președinte.

Aceștia s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socilaizare și sunt gata să „adopte” pentru o zi sau două cetățenii care vin din alte orașe sau state ca să voteze la alegeri. Cel mai popular grup de mobilizare a diasporei este „Adoptă un Vot” și numără aproape 57 de mii de membri. „Ne-am mobilizat, ne-am susținut și am demonstrat cu toții un spirit civic extraordinar. Dar mai avem o provocare: să lucrăm cu toții împreună ca ziua alegerilor, 13 noiembrie, să decurgă cât mai bine. Vă invităm să ne spuneți în grup cum decurg alegerile la fiecare secție de vot, ce moldoveni faini ați cunoscut, cum a fost drumul sau cazarea. Vă îndemnăm să folosiți hashtagul #adoptaunvot și un hashtag cu orasul în care votați”, scrie inițiatoarea grupului Anastasia Condruc.

Mai jos vedeți o selecție a postărilor din grupul „Adoptă un vot” cu moldovenii care deja și-au început drumul pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare:

2

3

4

5

6

1

Manna Rheuben și Ștefan S. Muntean, doi tineri moldoveni anunță că vor zbura din Dubai în Viena pentru a vota. „Noi ne-am pornit să votăm din Dubai spre Viena. Inimi pline de bucurie și speranțe! Haideți toți la vot! Viitorul ni-l facem singuri”, scriu tinerii pe Facebook.

 

15036424_10209069887957091_89481669308752233_n

 

„Un post motivațional pentru cei care încă se gândesc dacă merg sau nu la vot. Vă îndemnam pe toți o ultima data sa nu fiți indiferenți și să faceți un sacrificiu pentru tara si pentru cei ce au rămas acolo. P.S. „Cat caracter, atata tara” Grigore Vieru”, scrie în grupul „Adoptă un vot” Corina Culeva care merge din Copenhaga tocmai în Berlin ca să-și exercite dreptul la vot.

 

14962536_1210468155667157_7863083976163089832_n

 

Victoria Pistol ne face cunoștință cu „voturile pe care le-a adoptat” ea la aceste alegeri. „Faceți cunoștință Vladislava Coroleac și Strugaru Cristina. Ele au venit din Croația la Veneția ca să voteze, iar eu le-am primit. Ne-am cunoscut pe grupul „Adoptă un Vot”. Mulțumim fondatorilor grupului și salutări la toți din Veneția”

 

15032297_1508149785868307_5205057475516973265_n

 

Marcela DeFazio va face o călătorie de câteva ore din orășelul Lincoln, Delaware pentru a vota la secția din New York. „Merg și eu la vot cu familia, pentru prima data în câțiva ani! Hai cu Doamne ajută pe noi și pe cei de acasă din Moldova”, scrie tânăra pe Facebook.

 

collage

 

Marianna Bulbuc, originară din Chişinău, este stabilită de 5 ani în oraşul Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU). Pentru că în oraşul său nu a fost deschisă o secţie de votare, pe 13 noiembrie, va merge la vot în oraşul italian Bologna, la 6 mii de km distanţă. Ca şi alţi cetăţeni ai R. Moldova stabiliţi în EAU, Marianna Bulbuc, trebuie să facă un efort considerabil pentru a-şi alege preşedintele. Cea mai apropiată secţie de votare din regiune se află la Doha, în Qatar, dar, spune Marianna, e foarte greu să obţii viză pentru acest stat. Astfel, unii concetăţeni de-ai noştri din EAU au ales să zboare 6 ore până la Istanbul, iar alţii străbat chiar şi două continente pentru a-şi face datoria de cetăţean. Este şi cazul Mariannei care, împreună cu alţi câţiva moldoveni, va călători tocmai în Italia. „Mi-am procurat bilet să zbor în Europa. Votez, stau o noapte la hotel, şi revin a doua zi. Ne-am adunat un grup de vreo 6 persoane care călătorim din Dubai spre Europa şi votăm acolo. Cu mine merge fratele meu, mama, o colegă de muncă, un verişor care trăieşte tot în Dubai… Cu ocazia asta, în Italia, ne vom întâlni şi cu nişte rude. Împreună vom merge să votăm”, spune Marianna pentru Ziarul de Gardă.

Vitalie Cucu stabilit cu traiul în provincia franceză Aix en Provence, va merge duminică la secția de votare din Monaco pentru ași exercita dreptul la vot. „Vom parcurge peste 400 km dus-întors, si o facem fiindcă ne pasa, ne pasa de tara si de acei care au rămas acasă. Dar tu maine mergi la Votare?”, se întreabă moldoveanul pe grupul Adoptă un vot.

 

15078542_10211108639569911_5060459139506842117_n

 

Și David Andrei este un cetățean responsabil. Acesta va călători de la Stuttgart la Strasbourg pentru a vota:

 

collage2

 

12 moldoveni din orașul Sandnes, Norvegia, care au închiriat un microbuz pentru a ajunge la cea mai aproapiată secție de votare au pornit încă de ieri la drum. După o noapte de mers, aceștia au făcut o pauză de două ore, iar acum îți continuă drumul spre capitala Suediei – Stockholm.

 

collage4

 

Rusu Ludmila îndeamnă toți moldovenii stabiliți în Spania să iasă duminica, 13 noiembrie, la vot. „Să ieșim cu toții în speranța unui viitor mai bun pentru Moldova! Să ieșim la vot pentru copii noștri, pentru părinți, pentru frați și pentru surori, pentru toate rudele noastre și pentru un popor întreg! Haideți să ne unim forțele, să mergem cu toții la vot, să pășim înainte cu capul sus si mândri de ce am construit împreună! Adoptam voturi în Madrid. Fiti alături de noi, pe 13 noiembrie mai avem o șansă, pe 13 noiembrie inimile noastre bat în unison, pe 13 noiembrie ieșim la vot, ieșim pentru ca ne pasă”.

 

14650337_1681131888871137_965617951699984615_n

screenshot_30

screenshot_34

 

Fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Mihail Gofman, pune la dispoziţia moldovenilor din SUA două autocare pentru ca să ajungă din Boston la New York, acolo unde este deschisă o secţie de votare. Gofman a făcut acest anunț pe Facebook. „Verificând informația, am costatat că cea mai apropiată secție de votare pentru cetățenii moldoveni din Boston se află în orașul New York. Pentru a ajunge acolo, trebuie să parcurgă o distanță de peste 350 km doar într-o singură direcție. Însă, votul vostru de la data de 13.11.2016 contează mult pentru acei care au rămas acasă și luptă cu gruparea criminală instaurată la guvernare. Pentru ca să puteți avea posibilitatea de a vota, familia Gofman îsi asumă angajamentul de a suporta cheltuielile pentru transportarea tur-retur a două autocare de capacitatea a câte 55 de locuri fiecare, adică în total 110 persoane. Plecarea va avea loc din zona Newton, or. Boston (Massachusetts), ora 09.00 AM, pe data de 13 noiembrie 2016. Întoarcerea va avea loc în aceeași zi, imediat după votare. Împreună vom învinge și succes Boston”, a scris Gofman, care de câteva luni se află în SUA.

 

Newsmaker.md

 

Un moldovean stabilit pe insula Sfânta Lucia, din inima arhipelagului Caraibe, va trebui să parcurgă 6000 de km până la cea mai apropiată secţie de votare pentru a participa la turul doi al scrutinului prezidenţial. Alexandru Nartea povesteşte că, din cauza distanţei de-a dreptul uriaşe, nu a putut participa la alegerile din 30 octombrie, însă văzând rezultatele primului tur, acesta a decis că trebuie cu orice preţ să ajungă la votare, pentru a-şi susţine candidatul şi pentru a producere schimbarea în ţara natală. „În primul tur nu am putut participa din cauza distanţei, dar, văzând rezultatele şi înţelegând cât de importată este dată de 13 noiembrie, am înţeles că trebuie cu orice preţ să ajung la votare. Nu pot, pur şi simplu, să stau acasă, trebuie să particip la alegeri, este un drept de-al meu şi vreau să particip şi să-mi susţin candidatul. Cred că este o zi importantă, ne-am dorit această schimbare atât de mult timp, am răbdat multe, cred că acum este momentul să ne mobilizăm şi să ne expunem opţiunea. În acelaşi timp, este clar că ceea ce se produce în RM, alegerile, campania care are loc, nu este echilibrată. Candidaţii folosesc arme diferite, eu sunt de părere că dreptatea şi omenia trebuie să câştige, dar, ca să facem ca acest lucru să devină realitate, trebuie să ieşim la vot”, a declarat Alexandru Nartea, în cadrul unei intervenţii la emisiunea „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Moldoveanul spune că diaspora s-a mobilizat foarte mult, ajutându-se reciproc, de aceea, i-a îndemnat pe cei din ţară să meargă la votare. „Ştiu că diaspora s-a mobilizat foarte mult, sunt forumuri de participare, ne susţinem reciproc cu informaţie, tocmai din cauza dificultăţilor pe care le avem de a participa la vot în străinătate. Asta nu este chiar aşa de uşor. Din Sfânta Lucia până în New York este o distanţă mare, dar şi la New York trebuie să te cazezi undeva, sunt cheltuieli, sunt dificultăţi şi am rămas plăcut surprins de susţinerea reciprocă pe aceste forumuri, ca să putem vota ca să producem schimbarea acasă. Aştept cu nerăbdare să particip pe 13 noiembrie. Rog pe cei de acasă să participe la această votare. Diaspora s-a mobilizat foarte mult, sper şi cei de acasă să o facă la fel. Ne vedem la votare!”, a spus moldoveanul stabilit pe insula Sfânta Lucia.

 

12919745_10153599997123721_5444656267822156846_n

 

Gheorghe Donciu locuieşte în oraşul danez Copenhaga, unde îşi face studiile. Pentru al doilea tur, la fel ca şi în primul, spune că va merge la Berlin ca să-şi exprime votul. „Merg împreună cu fratele meu şi câtiva prieteni. Sunt gata să fac acest drum lung, fiind convins că fiecare vot contează şi este datoria fiecăruia dintre noi. Deşi nu pot avea aşteptări foarte mari de la viitorul preşedinte, că va schimba acest sistem corupt peste noapte, există, totuşi, o speranţă că, în următorii 4 ani de mandat, vor veni rând pe rând reforme de succes şi preşedintele se va implica activ în problemele ţării. Celor de acasă le transmit să iasă la vot într-un număr cât mai mare pentru că orice vot contează. Urmărind cum diaspora se mobilizează şi fiecare parcurge sute, mii de kilometri, mă motivează şi mai mult să merg să-mi exprim votul. Avem nevoie de o schimbare şi acum e momentul”, conchide Gheorghe pentru Ziarul de Gardă

13051646_1178283042204209_8709523505194789982_n

De mai bine de 5 ani Marcela Andoni e sta­bi­li­tă în ora­şul Des­tin din SUA. Deşi în apro­pi­e­re nu exis­tă o secţie de vot, asta nu i-a împiedicat pe moldo­ve­nii din acest oraş să par­ti­ci­pe la ale­ge­ri în pri­mul tur şi, susţin ei, nu-i va împie­dica să voteze şi duminica viitoa­re. „În SUA s-au des­chis 7 secţii. Cre­dem că sunt foar­te puţi­ne, dar nu avem timp să ne plângem, trebuie să ne confor­măm, să găsim solu­ţii şi să ne pre­zen­tăm la vot. Eu şi pri­e­te­nii mei am fost cam scep­ti­ci la început, luând în considera­re dis­tanţa foar­te mare până la cea mai apro­pi­a­tă secţie de vot – ora­şul Atlan­ta, dar am închiriat un automobil şi am par­curs pes­te 1000 de km pen­tru a vota. După pri­mul tur mai mulţi pri­e­te­ni s-au entu­zias­mat şi acum spun că vor merge şi ei la vot. Toţi sunt bucu­roşi că vor par­ti­ci­pa la aceas­tă schim­ba­re care poa­te avea loc după 13 noiembrie. În turul doi, vom mer­ge la vot cu ace­ea­şi spe­ranţă că vom adu­ce o schim­ba­re pen­tru părinţii noş­tri, răma­şi aca­să. Ei meri­tă ceva mai bun. Ei meri­tă un guvern mai trans­pa­rent şi un preşe­din­te com­pe­tent, inte­gru, one­st, care ar fi un exem­plu bun de urmat. Şi noi, cei ple­ca­ţi, vrem un preşe­din­te care să ne poa­tă repre­zen­ta şi să ne facă din nou mân­dri de locul din care venim”, afir­mă Mar­ce­la pentru aceeași sursă.

marian-andoni-destin-florida-3-main-840x420

3

4

5

6

7

1

2

8

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente