11:23:12 25.04.2024
Stiri

REPORTAJ FOTO // 23 de ani! „Marș al memoriei”, organizat la Chișinău

Social 02.03.2015 11:33 Vizualizări3347 Autor: Galina Munteanu
REPORTAJ FOTO //  23 de ani! „Marș al memoriei”, organizat la Chișinău


Câteva sute de oameni, politicieni, combatanți ai războiului de pe Nistru, dar și cetățeni simpli s-au adunat astăzi dimineață în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru a aduce un omagiu și a depune flori în memoria eroilor căzuți pentru apărarea integrității R. Moldova. Astăzi s-au împlinit 23 de ani de la începutul războiului în regiunea transnistreană.

Își amintesc cu lacrimi în ochi prin ce le-a fost dat să treacă, au rămas schilodiți, fără familii, copii și părinți, dar atunci când sunt întrebați dacă ar mai fi pregătiți vreodată să ia arma în mână pentru a-și apăra patria, spun că o vor face fără nicio ezitare.

„O patrie am, nu două. Sunt originar din Cocieri și războiul m-a prins acasă. În cuvinte nu e posibil să descrii prin ce am trecut noi acolo. Unii dintre camarazi nu s-au mai întors. Autoritățile nu trebuie să-și amintească de noi doar în această zi, pentru că urmașii noștri, copiii, vor înțelege altfel ce a fost și pentru ce am luptat”, susține colonelul în retragere Alexandru Gorgan.

„Presiunea pe care am trăit-o pe platoul de la Cocieri nu o voi uita niciodată. Dacă va fi nevoie, vom lupta din nou pentru a ne apăra țara românească. Chiar dacă uneori suntem uitați de autorități, solidaritatea ostășească ne unește și ne face să mergem mai departe”, adaugă combatantul Mihail Balan.

După ce au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, coloana de manifestanți s-a îndreptat spre Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a depune flori la Monumentul „Maica Îndurerată”.

Tot astăzi, eroii căzuți pe câmpul de luptă vor fi comemorați și în localitățile Dubăsari și Coșnița.

Amintim că, pe 2 martie, este consemnată Ziua comemorării victimelor războiului de la Nistru. Tradiţional, în această zi, participanţii la războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, în comun cu autorităţile publice centrale şi locale, organizează acţiuni de comemorare.

În conflictul de pe Nistru au luptat 29 de mii de persoane.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, participanţii la conflictul armat de pe Nistru şi familiile celor decedaţi vor primi un ajutor de o mie de lei. Şi primăria capitalei a anunţat că le va oferi combatanților care locuiesc în capitală câte o mie de lei.
















Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md