Linkuri accesibilitate

„Nu duşmanul extern este problema noastră cea mare, ci incompetenţa şi nepriceperea funcţionarilor noştri” (Maia Sandu pentru 22)


Revista presei de la București.

La final de campanie electorală, candidata pro-europeană la președinția Republicii Moldova este prezentă în presa centrală din România cu trei interviuri.

La „Gândul” le spune reporterilor că speră într-o mobilizare cât mai bună a moldovenilor la urne, duminică, și crede că Igor Dodon „şi-a cam atins plafonul”. Explică și ”cum a evitat să pice în capcana întinsă de oligarhul Vlad Plahotniuc, care i-a oferit sprijinul său în alegeri”. Intenția lui Plahotniuc nu a fost să o ajute, ci să camufleze șansele penibil de mici ale candidatului puterii, Marian Lupu. Vede plauzibilă unirea Moldovei cu România; consideră că rușii trebuie să se retragă din Transnistria și că e urgent să fie create condiții pentru o justiție independentă. Prima măsură pe care ar lua-o ar fi probabil să ceară Parlamentului modificarea Constituției, astfel încât președintele să poată numi un procuror general ”integru și independent”, care să sprijine procesul de asanare a corupției, așa cum se întâmplă în România.

De la ziare.com, întrebările au fost puse de Ioana Ene-Dogioiu. Maia Sandu își portretizează contracandidatul. Igor Dodon nu e neapărat omul Moscovei, ci omul propriului interes. Numai că interesul propriu îl face să se pună în slujba Rusiei, de fapt a câtorva oligarhi ruși, pe care îi ajută să facă bani în Republica Moldova. ”În ce privește oligarhia locală, Dodon este doar sluga lui Plahoniuc, Shor și a altor hoți care au mai mulți bani decât el” – sunt cuvintele Maiei Sandu, care e revoltată și de mesajele candidatului socialist către tineri: le spune că nu au nevoie de prea multă carte, nici de bacalaureat, în timp cel el ”dă bani grei ca să-și ducă copiii la cele mai bune școli. Sunt convinsa că moldovenii nu se vor lăsa păcăliți de un mincinos, care îți uită minciunile de la o zi la alta”. Maia Sandu mai declară la ziare.com că speră să voteze cât mai mulți moldoveni. Înțelege perfect greutățile și lipsa de speranță a celor din diaspora, dar le cere să vină la vot de dragul ”copiilor, părinților și buneilor lor”. Altminteri, le mulțumește tuturor celor care au votat în primul tur, indiferent pentru cine. Au demonstrat că ”le pasă”.

Armand Goșu este autorul interviului din revista 22, unde Maia Sandu își sintetizează astfel principalul mesaj: ”noi putem fi stăpâni pe soarta noastră. Clasa noastră politică a parazitat, de-a lungul timpului, cu argumente că am fi în calea tuturor răutăţilor, divizând societatea, ţinând-o prizonieră în capcana geopolitică dintre Vest şi Est. Nu vreau să spun că pericolul extern nu există (...) Dar, continuă Maia Sandu, nu putem să nu observăm că cel mai mult au avut de suferit societăţile divizate, statele slăbite de molima corupţiei, (...) au fost mai vulnerabile, cu imunitatea scăzută faţă de pericolul din afară. Războiul hibrid, despre care se vorbeşte acum atât de mult, este modelat pe declanşarea imploziilor, nu a exploziilor! (...) Nu duşmanul extern este problema noastră cea mare, ci incompetenţa şi nepriceperea funcţionarilor noştri, ale clasei noastre politice, problema cea mare este corupţia altoită pe tulpina neîncrederii în forţele proprii”.

XS
SM
MD
LG