Smartphone-urile sunt din ce în ce mai importante pentru noi, având în vedere că devin aproape indispensabile prin prisma multitudinii de utilizări pe care le au. Vrem să vedem ce au postat prietenii noştri pe Facebook, vrem să ne ţinem la curent cu cele mai noi ştiri la prima oră a dimineţii şi vrem să intrăm direct pe YouTube ca sa ascultăm muzică. Smartphone-urile au şi o serie de dezavantaje, cel mai important la momentul actual fiind cel al efectelor ecranelor asupra somnului.

Echipa lui Christensen a dorit să testeze dacă se conformă ipoteza ce susţine că expunerea îndelungată la ecranele de smartphone-uri conduce la un somn odihnitor şi de durată mai mică. Aceştia au analizat date obţinute de la 653 de adulţi din SUA, ce au luat parte la cercetarea Health eHeart Study. Subiecţi şi-au instalat pe telefoane o aplicaţie ce analiza cât timp este ecranul pornit şi monitoriza câte minute din fiecare oră acesta era activ, de-a lungul a 30 de zile. Echipa a monitorizat şi numărul de ore dormite de participanţii la studiu, dar şi calitatea somnului subiecţilor.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, telefoanele au fost folosite aproximativ 38,4 ore, existând o medie de 3,7 de minute de utilizare pe oră. Timpii mai mari de folosire au fost corelaţi cu mai puţine ore de somn pe noapte, dar şi cu o calitate scăzută a somnului. Efectele cele mai puternice au apărut când oamenii foloseau telefoanele înainte de somn.

Cercetarea despre care vorbim este prima ce măsoară prospectiv expunerea la smartphone-uri, dar autorii recunosc şi că există limitări ale studiului, având în vedere că participanţii au raportat ei înşişi rezultatele somnului. Asocierea dintre cele două elemente, totuşi, reprezintă un punct de început pentru cei cred că folosirea smartphone-urilor înainte de culcare este dăunătoare.