Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Șeful Penitenciarului nr.13, sancționat…

(VIDEO) Șeful Penitenciarului nr.13, sancționat cu amendă de 500 de lei pentru că ar fi încălcat drepturile lui Filat

Decizia Curții de Apel Chișinău prin care s-a stabilit că fostul premier, Vlad Filat va sta nouă ani în închisoare, așa cum a hotărât Judecătoria sect. Buiucani, este una ilegală, motivația dosarului este una politică, iar probele prezentate de acuzare sunt artificiale. Scopul dosarului este de a-l „distruge personal pe Vlad Filat și  de a-l elimina de pe scena politică a R. Moldova”. Afirmațiile au fost făcute de către avocatul ex-premeirului, Igor Popa, după ce astăzi, CA a pronunțat o sentință în dosarul Filat.

Sursa Video: www.ZdG.md

„Magistrații de la Curtea de Apel au menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare în privința lui Vlad Filat, totodată magistrații au spus că au acceptat apelul avocaților în ceea ce ține de partea confiscării speciale”, a declarat Igor Popa.

Popa a declarat că instanța de Apel a sancționat șeful Penitenciarului nr. 13 din Chișinău, Igor Juvală, cu o amendă de 500 de lei pentru încălcarea drepturilor de detenție ale fostului premier. Astfel, Juvală, de mai multe ori a limitat dreptul lui Vlad Filat laconvorbiri telefonice, la vizite ale rudelor și la întâlnirea în regim nelimitat cu avocații.

Totodată, instanța a dispus încasarea cheltuielile de judecată au fost trecute în folosul statului.

Apărătorul fostului premier, Igor Popa a declarat că magistrații Curții de Apel Chișinău nu „au intrat pe deplin în eseța” materialelor dosarului. Acesta a declarat că dosarul are o tentă vădit politică, respectiv, este „unul motivat politic, deoarece pe durata s-au încălcalt mai multe drepturi  elementare”, printre care: nu a fost respectată prezumția de nevinovinăvăție de către procurori la etapa urmăririi penale,  în timpul examinării în instanță audierea martorilor apărării nu s-a făcut în aceleași condiții ca și martorii acuzării, examinarea s-a făcut cu ușile închise, iar presa nu a fost admisă nici la pronunțarea încheierilor etc. Popa s-a arătat revoltat de faptul că acuzării i-au fost admisă audierea a 20 de martori, pe când apărării i-au fost aprobați doar doi martori.  Avocatul a precizat că unii martori au fost intimidați și au refuzat să se prezinte în instanța de apel pentru a depune mărturii. Totodată, apărarea susține că cele trei tinere din F. Rusă care figurează drept martori în dosar au declarat că niciodată nu l-au cunoscut pe Filat și că n-au fost niciodată în R. Moldova.

Igor Popa a declarat, imediat după pronunțarea deciziei de către magistrații CA, că probele acuzării sunt artificiale, iar singurul scop al dosarului este distrugerea personală a lui Vlad Filat și eliminarea de pe scena politică a R. Moldova.

Apărarea a declarat că va depune recurs la Curtea Supremă de Justiție și că va face public fiecare filă din dosarul în care a fost condamnat fostul premier, astfel încât acesta să fie cunoscut de comunitatea internațională și să devină obiect de studiu pentru studenții facultății de drept.