Dosarul contravenţional a fost intentat încă pe 28 octombrie 2016, după ce Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a fost sesizat de reprezentanţii PAS, cerând iniţierea unei investigaţii. Totuşi, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reuşit să dea de urmele făptaşilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au demonstrat că repartizarea fluturaşilor se întâmplă chiar la câţiva paşi de MAI, în biroul Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie cu care liderul PSRM, Igor Dodon, are legături strânse de ani buni. 

Am mers la Uniunea Ofiţerilor ca să cerem nişte pliante sub pretextul de a le împărţi studenţilor. Bărbatul din birou ne-a ajutat fără nicio ezitare. „Luaţi câte aveţi nevoie. A apărut o personalitate marcantă la noi: nicăieri nu lucrează şi acum vrea să se facă preşedintă. Luaţi şi de-al doilea fel, ele vin împreună”, ne-a spus el, făcând aluzie la Maia Sandu. 

După publicarea investigaţiei, autoarea a fost invitată la Inspectoratul de Poliţie Centru pentru a fi audiată. În timpul chestionării, Vitalie Railean, şef-adjunct al Secţiei securitate publică a IP Centru, a ridicat de la reporter setul de pliante pe care aceasta le-a obţinut la sediul Uniunii Ofiţerilor în timpul documentării materialului jurnalistic. 

Cauza contravenţională a fost deschisă pe marginea producerii şi difuzării materialelor publicitare de agitaţie electorală care nu conţin denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialelor şi denumirea tipografiei care le-a tipărit. Potrivit legii, încălcarea se pedepseşte cu amendă de la 1.000 la 1.500 de lei pentru persoane fizice, între 1.500 şi 2.500 d elei pentru persoane cu funcţii de răspundere şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele juridice. 

La scurt timp după publicarea investigaţiei, reprezentanţii PAS au depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală. Drept răspuns, CEC a redirecţionat contestaţia Inspectoratului General de Poliţie cu solicitarea ca oamenii legii să investigheze cazul şi să nu admită asemenea precedente pe viitor.