Linkuri accesibilitate

O decizie pozitivă: facilitarea activității importatorilor de produse petroliere?


Produsele petroliere vor fi vămuite la Postul vamal Bender 2 de la Varnița.

Guvernul de la Chişinău a aprobat o hotărâre care ar permite temporar, până la finele acestui an, importul de produse petroliere prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Importul se va face prin postul vamal feroviar Bender 2 se precizează în hotărârea executivului. Vicepremierul pentru reintegrare George Balan ne-a declarat că decizia a fost coordonată cu autorităţile ucrainene care începând cu luna august au sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Decizia de a permite, temporar, importul produselor petroliere prin regiunea transnistreană a fost luată la solicitarea agenţilor economici, spune Guvernul. Importatorii, inclusiv cei din regiune, s-au plâns că activitatea lor a fost îngreunată după ce Ucraina a interzis în luna august importul produselor petroliere în regiunea transnistreană prin punctele de trecere Slobodca şi Cuciurgan, fluxul de mărfuri fiind redirecționat la Ocniţa.

Vicepremierul pentru reintegrare George Balan a spus la şedinţa de guvern că respectiva decizie a fost coordonată cu partea ucraineană în luna iulie, adică cu o lună înainte ca Ucraina să sisteze importurile pentru regiunea transnistreană.

„În perioada 28-29 iulie 2016 la Chisinău a avut loc şedinţa grupului de lucru pentru transport auto şi feroviar între Ucraina şi Republica Moldova. Printre problemele examinate a fost şi cea a importului produselor petroliere în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin includerea punctului de control Bender 2 în lista punctelor vamale de control a produselor petroliere.”

Postul vamal Bender2 unde ar urma să fie vămuite produsele petroliere a fost înfiinţat relativ recent, în 2012. El este amplasat la Varniţa, o localitate din zona de securitate aflată oficial sub jurisdicția autorităților constituționale. Controlul vamal în acest post de control este totuşi unul mixt, acolo sunt prezenţi reprezentaţii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Expertul economic, Roman Chirca, apreciază în general pozitiv intenţia guvernului de a facilita activitatea importatorilor de produse petroliere:

„Este vorba de o extindere a opţiunii de vămuire în zona Bender pe partea controlată de Republica Moldova. Tradiţional şi istoric această zonă era una de livrare de contrabandă şi nu doar de produse petroliere. Există probabil dotări necesare pentru a efectua vămuirea şi intrarea în spaţiul legal al Republicii Moldova a acestor mărfuri. Este o extindere a facilităţilor tehnice de vămuire în această regiune care este în proximitatea regiunii Odesa care are facilităţi portuare. Există posibilitate de import prin Palanca, iar acum se diversifică. e o chestie uşor pozitiv prin posibilitatea diversificării acestor posibilităţi vamale.”

Alţi experţi cred că buna intenţie a Guvernului de a face un pas în întâmpinarea agenţilor economici, inclusiv transnistreni, ar putea aveau un efect invers. Aşa cum s-a întâmplat anterior în cazul legalizării activităţii magazinelor duty-free în regiunea transnistreană printr-o decizie a Guvernului de la Chişinău adoptată în aprilie 2015. Guvernul dădea şi atunci asigurări că autorităţile constituţionale vor avea pârghii de a controla fluxul de mărfuri prin acele magazine. Peste jumătate de an însă Executivul a cerut Parlamentului să abroge acea decizie care s-a adeverit că a favorizat contrabanda cu ţigări în regiunea transnistreană.

Expertul de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, spune că respectiva decizia ar putea favoriza competiția neloială pe piaţa petrolieră:

„Operatorii economici din regiunea transnistreană au licenţe cu termen cu mult mai mic decât cel pe care îl primesc operatorii din partea dreaptă a Nistrului. în cazul dat apar nişte condiţii ce ţin de un câmp anticoncurenţial vădit. Nu sunt sigur că instituţiile de stat care au funcţii şi atribuţii în domeniu vor avea condiţii pentru a-şi realiza obligaţiunile şi funcţiile. Ar fi bine ca instituţiile statului în acest caz şi în altele similare să coopereze.”

Potrivit portalului cu profil economic, mold-street.com, în prezent cel puţin patru companii din regiunea transnistreană deţin licenţe eliberate de autorităţile constituţionale de import şi comerț angro a benzinei şi motorinei. Două dintre aceste companii au obţinut licenţe inclusiv pentru importul şi comerţul gazului lichefiat, pe un termen de doar jumătate de an, deşi de regulă licenţele sunt acordate pentru cinci ani. Totodată, companiile din stânga Nistrului, spre deosebire de cele de pe malul drept, nu achită taxe pentru licențe. Având aceste facilităţi, companiile transnistrene vor fi avantajate, consideră unii experţi. După părerea lor, nu este exclus că şi în domeniul carburanţilor, la fel ca în cel al energiei electrice sau a magazinelor duty-free, ar exista nişte interese ale unor grupuri de la Chişinău şi Tiraspol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG