Comisia parlamentară a amânat, din nou, examinarea modificărilor la Legea cu privire la accesul la informație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind accesul la informație a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, la solicitarea deputaților care au înregistrat inițiativa legislativă. Aceștia au afirmat că au nevoie de timp să mai lucreze la document și au propus amânarea discuțiilor până la sfârșitul lunii noiembrie.

Comisia parlamentară urma să voteze miercuri, 9 noiembrie, raportul pentru prezentarea și examinarea în plen a proiectului în lectura a II-a. La începutul ședinței însă, președinta comisiei, deputata PDM Raisa Apolischi, a informat asistența că autorii inițiativei legislative solicită amânarea discuțiilor: „Autori m-au rugat să amânăm acest proiect pentru că ei au rămas la definitivarea unei formule care ar veni să îmbunătățească proiectul, așa cum discutasem în ședința anterioară”, a precizat Raisa Apolischi, potrivit media-azi.md.

Solicitat de Media Azi, deputatul neafiliat Gheorghe Mocanu, care, împreună cu alți deputați, a înregistrat proiectul de lege, ne-a comunicat că discuțiile au fost amânate până la sfârșitul lunii noiembrie. „Decât să fie respins sau votat în variantă total trunchiată, mai bine amânat”, a explicat Mocanu.

La rândul ei, autoarea proiectului de lege, jurista Tatiana Puiu, și-a exprimat nedumerirea în legătură cu noua amânare a examinării proiectului în cadrul Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități. Jurista a atras atenția că „jurnaliștii au nevoie de modificările în cauză și au solicitat în nenumărate rânduri ca acest proiect de lege să devină unul prioritar”. În opinia autoarei, „logic ar fi ca adoptarea în lectura a doua a proiectului să fie una rapidă, atâta timp cât toți sunt cointeresați.”

CJI a organizat o amplă campanie de advocacy în sprijinul acestui proiect de lege, în cadrul căreia a organizat mai multe mese rotunde, dezbateri, cluburi de presă, la care au participat jurnaliști, juriști, experți media, deputați. Totodată, a fost lansată și o petiție prin care semnatarii cereau parlamentului să-și finalizeze acțiunile ce țin de adoptarea modificărilor și completarea Legii nr. 982-XIV din 11.05.2000 cu privire la accesul la informație. În primă lectură proiectul de lege a fost votat în luna iulie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...