La prima vedere pare că în Dumbrava locuiesc milionari, cu afaceri prospere. Realitatea este însă alta, majoritatea locuinţelor de lux, aparţin unor foşti şi actuali funcţionari, cu salarii modeste. O bună parte din aceştia şi-au înregistrat imobilele pe rudele apropiate, pentru a nu le declara în declaraţiile pe venit.


În centrul satului se înalţă şi o biserică recent construită, cu un stil care diferă evident de bisericile ortodoxe din Moldova.

În localitate sunt şi câteva imobile mai modeste, construite de cei care s-au ambiţionat să-şi zidească case şi să nu vândă terenurile alocate de Primăria Truşeni cumpărătorilor generoşi de la Chişinău.

Locuitorii imobilelor somptuoase nu sunt văzuţi pe străzi sau la alimentara din localitate. Majoritatea curţilor sunt protejate de agenţiile de pază.
„Aici trăiesc bogaţi, ei nu ies afară. Îl cunoaştem doar pe nenea Sandu, este şef în poliţie. El se salută cu oamenii”, ne-au răspuns doi copii, de la care am încercat să aflăm câte ceva despre locuitorii din castelele de pe o stradă din Dumbrava. 

Casă albă a „omului de la Guvern”. Pe strada Prieteniei, chiar la marginea pădurii, se înalţă un palat în adevăratul sens al cuvântului. 


Construit din piatră albă, palatul uimeşte prin dimensiunile şi măreţia sa. Un gard cu o lungime de peste o sută de metri şi o înălţime de peste doi metri, apără proprietarii de privirile curioase ale trecătorilor. 

Chiar dacă nu are acest drept, proprietarul a decis să construiască în continuare un gard pentru pădure. 

Vecinii spun că palatul este al „unui om din Guvern”: „Casa se construieşte de vreo trei ani. Este aproape gata. Nimeni nu l-a văzut pe proprietar. Muncitorii sunt aduşi cu maşina direct în ogradă, iar porţile sunt imediat încuiate”. 

Am aflat că palatul aparţine lui Alexandru Oleinic, deputat în anii 2001-2009, iar ulterior ministru al Tehnologiilor Informaţionale în perioada 2009-2011.  

Din 2012, deţine funcţia de preşedinte al „Fondului Naţional pentru Promovarea şi Protecţia Investiţiilor”. Împreună cu alţi fruntaşi ai Alianţei „Moldova Noastră”, formează  în 2012 Partidul Popular din Moldova, dar nu reuşeşte să acceadă în Parlament.

Potrivit datelor cadastrale, imobilul ar avea o suprafaţă de 256 de metri pătraţi, deşi vizual pare de cel puţin de două ori mai mare. Politicianul a procurat casa în luna mai, 2011. Întâmplător sau nu, imobilul a fost înregistrat iniţial pe numele Luciei Bagrin, din martie 2016 magistrată la Judecătoria sectorului Centru al capitalei.

În anii 2010-2011, Lucia Bagrin a lucrat în secţia juridică a Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, când la cârma instituţiei se afla Alexandru Oleinic.

La 31 mai 1013, politicianul înregistrează imobilul pe numele tatălui său, Mihail Oleinic, un pensionar în vârstă de 80 de ani, din raionul Edineţ.


citeşte continuarea pe crimemoldova.com