(foto) „Sumo Challenge Robocamp”. Cum s-a desfășurat prima tabară de robotică din țară

3

Vacanța școlară este un bun prilej pentru ca elevii să acorde mai mult timp anumitor activități educative extracurriculare. Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, a organizat în premieră o tabără de robotică cu subiectul „Sumo Challenge Robocamp”. Programul s-a desfășurat în perioada 4-6 noiembrie, pe parcursul vacanței de toamnă a elevilor și este o activitate care face parte din Programul „Roboclub”.

Ionela Titirez, Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Programul „Roboclub” are un impact pozitiv asupra copiilor, datorită faptului că acesta contribuie și sporește calitatea educației, în special în ceea ce privește disciplinele exacte. Astfel elevii beneficiază de un program de instruire practic, unic și atractiv, care îi ajută să asimileze mai ușor cunoștințele teoretice din domeniul ştiinţelor și tehnologiei. Ei pot învăța programarea într-un mod interesant și accesibil, iar, în același timp, își dezvoltă abilități de soluționare a problemelor, de comunicare și lucru în echipă.”

 

nik-1002

 

Florin Cazac, trainer, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”: „Tabăra de robotică „Sumo Challenge Robocamp” este destinată elevilor dornici să avanseze în construirea și programarea roboților LEGO MINDSTORMS EV3 Education. Copiii au avut ocazia să parcurgă toate etapele de creare a unui sumo robot: crearea designului, construirea robotului, programarea și testarea acestuia. Roboții și construirea acestora au la bază dezvoltarea logicii – un obiectiv al științelor exacte predate în școli. Cu ajutorul roboților elevii înțeleg mai bine disciplinele reale, anumite formule matematice, noțiuni fizice, dar și limbaje de programare pe care le-au învățat.”

Participanții la tabăra de robotică desfășurată în vacanța școlară de toamnă au fost elevi cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Aceștia au avut ocazia să pună în aplicare cunoștințele teoretice dobândite pe parcursul anului școlar la disciplinele reale și să beneficieze de șansa de a construi cu propriile mâini și cunoștințe roboți sofisticați.

 

nik-1004

 

Mihai Eșanu, 11 ani: „Studiez robotica de 2 ani deja, iar la această tabără am aflat multe despre blocurile de programare a roboților. Am învățat aici cum gândește robotul: este mult mai rapid în gândire. Trebuie să știi matematică și să ai logica bine dezvoltată ca să poți să faci robotul să meargă. Eu visez să devin programator, iar aceste cunoștințe le voi utiliza în cariera mea de viitor.”

Dan Ojog, 12 ani: „Cu robotica am făcut cunoștință aici, la tabără. Mi-a plăcut foarte mult să construiesc un robot și mi se pare foarte interesant. Am aflat cum se programează un robot și vreau să învăț mai departe. Este un domeniu foarte interactiv, foarte creativ și mă va ajuta la dezvoltarea logicii.”

 

nik-1005

 

În ultima zi a Taberei de Robotică elevii au participat la Competiţia „SumoBot Challenge”, care a presupus o întrecere între roboții creați de elevi. În cursă s-au înscris 9 echipe, iar potrivit regulilor competiției, robotul trebuia să se încadreze în parametrii de 22×22 cm și nu trebuia să utilizeze mai mult de 4 motoare în procesul de mișcare. După 5 runde de lupte, 3 echipe au ieșit învingătoare, iar câștigătorii s-au ales cu premii.

 

nik-1003

 

Echipa 1:  „Pentru noi această victorie înseamnă că ne-am depășit toate puterile. Noi nu ne-am așteptat că vom câștiga din prima zi, dar am avut noroc să luam locul I. Ne-am străduit să lucrăm împreună, pentru că suntem  o echipă, iar într-o echipă este important să fie forțele unite. Iar noi am încercat, deși ambii avem experiență și abilități diferite.”

Echipa 2: „Participăm pentru prima dată la Tabăra de Robotică „Sumo Challenge Robocamp”, dar sper ca și la următoarea ediție vom participa, iar atunci vom lua un loc de frunte. Am învățat foarte multe pe parcursul acestei tabere. Am reușit timp de 3 zile să acumulez cunoștințele pe care coechipierii mei le aveau deja când au venit la tabără. Aici am reușit să ne depășim pe noi înșine.”

 

nik-1010

 

Programul „Roboclub” a fost lansat în anul 2014 cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, prin Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Programul este prezent în 68 de instituții de învățământ din 40 de localități din toată țara și oferă unui număr mare de copii și tineri posibilitatea de a fi implicați în activități de instruire dedicate dezvoltării creativității, gândirii critice şi capacității de inovare. Astfel, de seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3, precum şi de produsele software necesare activităţilor de instruire în domeniul roboticii beneficiază licee, gimnazii și școli profesionale tehnice, precum și două universități cu profil pedagogic.

Industria IT în Republica Moldova are un ritm rapid de dezvoltare și a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 10 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv starea economiei, domeniul IT este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării și este susținut încă din fază embrionară de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

 

nik-1015

5

4

2

1

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente