Fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani, cauzate de încălzirea globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încălzirea a intensificat frecvența evenimentelor meteorologice extreme, în special a perioadelor de secetă și a valurilor de căldură, petrecute în perioada 2011-2015, anunță Organizația Meteorologică Mondială într-un raport dat publicității marți la Marrakech cu prilejul conferinței COP22, relatează AFP.

„Schimbările climatice provocate de activitățile umane au favorizat numeroase evenimente meteorologice extreme înregistrate în perioada 2011-2015″, indică organizația ONU în această sinteză ce reunește peste 80 de studii publicate pe această tematică.

„Probabilitatea producerii temperaturilor extreme s-a multiplicat de zece ori și chiar mai mult”, în perioada vizată insistă OMM conform comunicatului citat de AFP.

Recorduri sezoniere și anuale de temperatură în SUA în 2012 și în Australia în 2013, veri caniculare în Asia de Est și în Europa Occidentală în 2013, valuri de căldură în timpul primăverii și în timpul toamnei din 2014 în Australia, record anual de căldură în Europa în 2014, valuri de căldură în Argentina în decembrie 2013: multe evenimente favorizate de încălzire, indică OMM.

Mai mult de jumătate din studii, care au fost publicate de Societatea americană de meteorologie și care au fost indexate pentru acest raport, stabilesc o legătură între încălzire și fenomenele extreme aflate în discuție.

Efectele schimbărilor climatice (creșterea temperaturii medii la nivel mondial pe continente precum și în oceane, creșterea nivelului mărilor, topirea ghețarilor) au sporit riscurile evenimentelor extreme precum valurile de căldură, perioadele de secetă, recordurile de precipitații și inundații, a subliniat Petteri Taalas,secretarul general al OMM.

OMM indică faptul că 2011-2015 a fost perioada cea mai caldă pentru toate continentele, cu excepția Africii (a 2-a perioadă cea mai caldă): temperatura medie a fost cu 0,57 grade Celsius peste media anilor 1961-1990.

Anul 2015 a fost cel mai cald an care a fost înregistrat și a depășit cu peste 1 grad Celsius valoarea înregistrată înaintea Revoluției Industriale, conform organizației. Anul 2011 a fost marcat de fenomenul La Nina și 2015/2016 de un puternic El Nino care a influențat temperaturile anuale, fără să modifice tendința de fond asupra încălzirii. În schimb, legătura între schimbările climatice și precipitațiile extreme nu este atât de clar identificată pentru perioada 2011-2015, nuanțează raportul care citează cazurile de inundații din Asia de Sud-Est din 2011, încheie AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...