Experții FMI: Se prognozează o creștere a PIB-ului de 2%

În materialele Fondului Monetar Internațional, publicate după aprobarea noululi program de țară cu Moldova, se arată că se prognozează o creștere a PIB de 2%, care va fi susținută de consumul privat.

În același timp, creșterea economică va fi temperată de declinul continuu al investițiilor, date fiind constrângerile de finanțare. Pentru 2017, experții FMI prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 3%. În expresie nominală, acesta va însuma în 2016 132,7 mlrd lei, iar în 2017 – 142,8 mlrd lei.

Exprimat în dolari, PIB-ul va fi de $6,7 mlrd și, respectiv, $7 mlrd. FMI constată că inflația a scăzut brusc în prima jumătate a anului 2016, reflectând reducerea tarifelor la resursele energetice, încetinirea creșterii prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională și stabilizarea monedei naționale cupă deprecierea bruscă din prima jumătate a anului 2015. Pe parcursul lunilor rămase, inflația anuală se va apropia de limita de jos a benzii țintite de Banca Națională a Moldovei (BNM) de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale.

Experții fondului estimează că inflația de la sfârșitul anului 2016 va fi de 3,5%, la sfârșitul anului 2017 – 4,7%. Executarea bugetului a fost constrânsă de intrările mai mici decât s-a așteptat de venituri și granturi și de constrângerile de finanțare (blocarea finanțării externe). Având în vedere volumul relativ mare al cheltuielilor curente, ajustarea bugetului a continuat în mare parte din contul investițiilor capitale și așa modeste. Deficitul contului curent continuă să se reducă, în mare măsură datorită scăderii importurilor. Remitențele au continuat să scadă în raport cu nivelul anului 2015, dar presiunile de pe piața valutară recent s-au redus și BNM a reușit să-și suplinească rezervele internaționale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.