Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Nu se știe cine va pierde mai mult”


Un punct de vedere săptămânal în dialog despre perdanții primului tur al prezidențialelor moldovene

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum e și firesc, perdanții primului tur al scrutinului prezidențial fac analizele de rigoare și compară rezultatele cu intențiile. Ce putem spune despre această etapă postelectorală?

Igor Boțan: „Sincer vorbind, eu nu am văzut ca perdanții primului tur să își analizeze comportamentul electoral și rezultatul obținut. Mai mult decât atât, am observat că acești perdanți sau unii dintre ei încearcă să invoce argumentul că, datorită lor și activității lor, a fost salvat vectorul integrării europene a Republicii Moldova. Sunt singurele lucruri pe care le pronunță în public. Pe de altă parte, noi vedem că perdanții au o adresă foarte-foarte exactă. Este vorba despre Marian Lupu și Partidul Democrat, și aici lucrurile trebuie analizate în profunzime și este vorba despre Partidul Liberal și Mihai Ghimpu. Aceste două formațiuni și liderii lor sunt cei care reprezintă actuala guvernare, pretins pro-europeană.”

Europa Liberă: Ca să fie rușinea mai mare, billboard-urile cu îndemnul lor de a-i vota continuă să împestrițeze capitala.

Igor Boțan: „Da, este adevărat. Și aceasta arată cât de descurajați sunt acum acești oameni, nici nu se îngrijesc să șteargă rușinea de pe fața orașului și să o scoată din ochii cetățenilor. În privința lui Marian Lupu, lucrurile, în general, sunt incalificabile. Am văzut cu toții că domnul Marian Lupu nici nu știa că este retras din competiția electorală, a aflat în ultimul moment. Și este important că alături de el a fost cel care, de fapt, finanțează această campanie și care susține acest partid.”

Europa Liberă: Poate, din cauza aceasta nu se încumetă să spună: „Votanții mei potențiali, mergeți spre candidatul pro-european”?

Igor Boțan: „Ei au făcut această declarație, dar în fapte totul se întâmplă invers. Media holdingul vicepreședintelui Partidului Democrat și a „coordonatorului” guvernării tirajează minciunile și fabulațiile, tot felul de invenții la adresa candidatului pe care, chipurile, l-ar susține. Înțelegem cu toții că această manieră de susținere este îndreptată spre a micșora șansele candidatului de alternativă, pro-european. Și aceasta caracterizează atât formațiunea, cât și conducerea acestei formațiuni. Și aici aș fi de acord cu ex-președintele Voronin că, în această situație, domnul Marian Lupu trezește milă pentru modul în care își lasă terfelit numele, folosit și aruncat de o manieră inexplicabilă din competiția electorală.”

Europa Liberă: De ce ar trebui să ne mire modul acesta de a proceda? Pentru că politicienii mereu una spun, alta fumează.

Igor Boțan: „Este adevărat. Numai că politicienii, chiar și atunci când recurg la tot felul de tehnologii, au în vedere și perspectiva. Adică un politician, chiar atunci când minte sau inventează tot felul de lucruri, nu poate scăpa din vedere perspectiva, ce îl așteaptă. Modul în care s-a comportat Partidul Democrat, am văzut vicepreședintele Sîrbu, l-am văzut pe președintele de onoare, domnul Dumitru Diacov, care, pur și simplu, erau disperați de modalitatea în care s-a procedat vis-a-vis de candidatul acestei formațiuni, Marian Lupu. Și înțelegem cu toții că nu au fost de acord, dar au trebuit să înghită gălușca, cum se spune la noi, și să accepte acest comportament, pentru că așa a hotărât „coordonatorul”. Iar acest lucru demonstrează că o astfel de formațiune politică, pur și simplu, nu poate avea viitor. Și viitorul acestei formațiuni, dacă se va mai menține pe scena politică, va depinde de suma de bani pompată de „coordonatorul” guvernării.”

Europa Liberă: Acum să își bată ei capul de partidul lor. Pe mine mă interesează cum „redistribuie” susținătorii? De exemplu, Partidul Nostru, după mai multe ezitări, a anunțat sentința: votați-l pe cel care nu este foarte drag, dar nu avem încotro.

Igor Boțan: „A propos, trebuie să menționăm că Partidul Nostru a avut o prestație demnă de a fi apreciată, iar calculele liderului acestei formațiuni sunt legate de viitorul formațiunii pe același segment pe care se află și Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar fiți de acord că Partidul zis al Nostru a suferit un eșec.

Igor Boțan: „Eu nu cred că este un eșec. 6% pentru un candidat care nici nu are experiență politică, care a apărut pe scenă acum recent, este un rezultat relativ bun.”

Europa Liberă: Dar dorința de a instrumentaliza nemulțumirea, totuși, trebuia să îl fi adus mult peste 15-20%.

Igor Boțan: „Este adevărat. Dar eu cred că, calculul lui Usatîi a fost să aibă motiv să negocieze cu domnul Dodon, lucruri pe care noi nu le știm, dar se pare că domnul Dodon i-a dat asigurări că va proceda de o manieră sau alta. Dodon va trebui să își părăsească partidul și va avea de înfruntat proleme majore.”

Europa Liberă: Să părăsească pe bune ori doar de ochii lumii?

Igor Boțan: „Sigur că de ochii lumii. Dar oricum va avea de schimbat mesaje. Toată lumea va înțelege că a făcut promisiuni irealiste, că s-a comportat astfel încât scopul scuză mijloacele a fost opțiunea la care a recurs.”

Europa Liberă: Numai Крым наш cât face…

Igor Boțan: „Sigur că. Dar el a reușit să ofenseze acum doi ani de zile Polonia, atunci când a mers la Moscova de ziua Народного единства și nu știu de ce a trebuit să se refere la cotropitorii polonezi. A antagonizat Ucraina, lansând sloganuri iredentiste că Ucraina ar trebui să ne întoarcă teritoriile istorice. A anatagonizat România.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiți așa de parcă are deja funcția de președinte în buzunar.

Igor Boțan: „Nu, eu nu vorbesc de parcă ar avea-o, deși eu nu știu ce e mai bine în această situație: să câștige funcția în situația când ai o guvernare profund coruptă, detestată de cetățeni, dar trebuie să încerci să rezolvi niște probleme legate de securitatea statului, legate de relațiile comerciale ale statului ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar Maia Sandu, dacă va câștiga, va avea aceeași guvernare.

Igor Boțan: „Da, dar Maia Sandu nu trebuie să adopte legi privind interzicerea unionismului, nu trebuie să facă referendum privind federalizarea Republicii Moldova, nu trebuie să facă referendum privind anularea Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Adică trena lui Dodon de angajamente e mult mai complicată?

Igor Boțan: „Da. Nu trebuie să anuleze Legea privind egalitatea șanselor, lege direct legată de liberalizarea regimului de vize ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Să nu îi ia cetățenia lui Băsescu.

Igor Boțan: „Da. Sunt un șir de lucruri pe care Dodon, ca un politician de succes, deocamdată, va trebui acum să le facă față acestor promisiuni. Și deja vedem, suntem martori cum încearcă să găsească scuze, să facă o delimitare dintre ceea ce a spus domnia sa în calitate de lider de partid și îi atribuie partidului aceste sarcini.”

Europa Liberă: Acum fiți de acord, domnul Dodon cu atâta nonșalanță dă înapoi și renunță la propriile promisiuni, că vor găsi ei soluții.

Igor Boțan: „Eu nu știu dacă vor găsi soluții pentru că partenerii externi ai Republicii Moldova…”

Europa Liberă: …soluții de imagine am în vedere.

Igor Boțan: „Soluții de imagine da, vedem că domnul Dodon și partidul domniei sale are la cherem câteva televiziuni care au fost atât de diligente în tirajarea minciunilor și a multor lucruri extrem de urâte. Și apare întrebare: dacă suntem în pragul reînnoirii clasei politice, chiar domnul Dodon poate reprezenta un segment reînnoit al clasei politice, recurgând la aceleași metode la care au recurs cei pe care acum îi detestăm cu toții?”

Europa Liberă: Nu a mai rămas mult până când vom face bilanțul și vom avea lista completă a perdanților.

Igor Boțan: „Da. Dar, iarăși, vreau să subliniez că nu se știe cine va pierde mai mult: cel care va câștiga funcția de președinte sau cel care a știut să își mobilizeze alegătorii și se pune pe construcție de partid serioasă pentru a asalta Parlamentul la viitoarele alegeri ordinare sau anticipate parlamentare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG