Vitalie Eriomenco, victima torturii în Transnistria: „Mi-au pus pistolul la tâmplă și mi-au zis să-mi sap groapa”

Asociația Promo-LEX a readus în atenția opiniei publice situația drepturilor omului din regiunea transnistreană, dar și eforturile pe care le fac autoritățile de la Chișinău pentru a reabilita victimele supuse torturii și relelor tratamente în regiune.

Vitalie Eriomenco a povestit luni, 7noiembrie, presei despre fabricarea dosarului penal pe numele său de către persoane influente în regiunea transnistreană și despre cum a fost deposedat de afaceri.

Omul de afaceri a stat în detenție din martie 2011 până în septembrie 2016. Acesta a fost eliberat după ce a fost grațiat de așa zisele autorități de la Tiraspol.

Ultimele două luni de zile, Vitalie Eriomenco a făcut tratamente de reabilitare, iar săptămâna trecută, într-un mall din Chișinău, a văzut cum, una dintre persoanele implicate în fabricarea dosarului său, circula nestingherit.

Vitalie Eriomenco este un om de afaceri cu reședința în r-nul Slobozia, din regiunea transnistreană, a fost arestat în martie 2011 de către reprezentanții miliției transnistrene. În decursul celor zece ore de după arest, Eriomenco a fost maltratat şi amenințat cu moartea de către așa zișii colaboratori ai miliției. Nu i-a fost acordat nici un ajutor medical.

Familia nu a fost informată despre arest şi nu a putut contacta nici un avocat. Pe parcursul zilei de 29 martie 2011 nu a primit mâncare şi apă. Mâncarea, care i-a fost oferită ulterior, era de o calitate proastă şi imposibil pentru a fi consumată, iar ca urmare, Vitalie Eriomenco a slăbit cu cinci kilograme în douăzeci şi opt zile de detenție.

A fost ținut intenționat într-o celulă cu deținuți recidiviști cu scopul de a fi intimidat. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat mai mult timp au fost preluate abuziv, iar cotele părți deținute de către acesta în Fabrica de apă minerală și băuturi răcoritoare „RUSTASAQUA”, Combinatul de pâine din Slobozia, Fabrica de bere VITAVIT, au fost transferate altor persoane.

Potrivit documentelor, Vitalie Eriomenco are hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă şi respiratorie, ulcer duodenal, prostatită şi hernie inghinală.

Din cauza condițiile de detenție, starea sa de sănătate s-a înrăutățit în penitenciar. În special ulcerul său s-a acutizat din cauza calității proaste a alimentației. Suferind dureri insuportabile, lui i-a fost refuzată inițial asistența medicală. Abia după ce a făcut mai multe cereri în acest sens, el a fost examinat o singură dată de către medici. Mai mult, a trebuit să apeleze la familia sa pentru a obține medicamentele necesare. Suferă de dureri dentare, administrația locului de detenție nu i-a acordă asistență medicală adecvată.

În data de 30 decembrie 2013, așa-numitele instanțe judecătorești din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie și l-au condamnat la 12 ani privațiune de libertate cu confiscarea averii personale. Omul de afaceri a stat închis peste 6 ani de zile. Cauza Eriomenco se află pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a fost comunicată guvernului de la Chișinău în iulie 2011.

Ion Manole, directorul executiv Promo-LEX a menţionat: ” În regiunea transnistreană nu există niciun mecanism eficient de apărare a drepturilor omului, iar dacă persoana nu are rude care să depună eforturi, să sensibilizeze opinia publică, nu are bani să asigure serviciile unui avocat ori să găsească o organizație care să ofere servicii de apărare a persoanei deținute, atunci oamenii ajung să piardă totul”.

Ion Manole a mai adăugat că e nevoie de asigurat mecanisme de monitorizare a drepturilor omului în regiune cu implicarea societății civile de pe ambele maluri, pentru că, așa-zisul sistem judiciar de la Tiraspol nu garantează o justiție echitabilă. În acest context, directorul executiv Promo-LEX a amintit despre faptul că membrii asociației Promo-LEX au interdicția de a vizita regiunea transnistreană din aprilie 2015.

Avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi, a declarat că: ”există necesitatea stringentă de a include pe agenda de negocieri politice, în cadrul formatelor existente (1+1 și 5+2), subiectele legate de monitorizarea, promovarea și apărarea drepturilor omului, cât și despre evaluarea obiectivă a gradului de realizare a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului (PNADO) la capitolul activităților de promovare și apărare a drepturilor omului planificate pentru regiunea transnistreană.”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare