Medvedev: Mii de cetățeni ruși luptă de partea rebelilor în Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de cetățeni ruși au luptat în Siria de partea rebelilor, iar ei ar putea să se întoarcă în Rusia și să orchestreze atentate teroriste, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat canalului israelian Channel 2.

Moscova a lansat anul trecut o ofensivă aeriană împotriva rebelilor sirieni și sunt numeroși jihadiști ruși care s-au alăturat rebelilor în lupta contra regimului lui Bashar al Assad.

„Probabil că știți că mii de cetățeni ruși și indivizi din alte republici ex-sovietice luptă în Siria”, a afirmat Medvedev în interviul acordat înaintea vizitei de săptămâna viitoare în Israel.

„Acești oameni sunt spălați pe creier și se întorc acasă asasini profesioniști și teroriști. Nu ne dorim să orchestreze ceva similar în Rusia după ce flacăra se stinge în Siria”, a adăugat premierul rus.

„Noi am mai trecut prin această experiență după războiul din Caucaz din anii ’90. Înainte de toate, vrem ca ei să rămână aici. Apoi, guvernul sirian a cerut liderilor Rusiei să-l ajute să reinstaureze legea și ordinea”, a spus Medvedev, referindu-se la războiul din Cecenia.

În decembrie 2015, aproximativ 2.900 de ruși au plecat să lupte în Orientul Mijlociu, conform unei afirmații făcute anul trecut de directorul FSB, Alexander Bortnikov.

Conform unor date oficiale ale FSB, peste 90% dintre ei au părăsit Rusia după iunie 2013.

Moscova este de mai bine de un an implicată în războiul sirian și Kremlinul a avertizat că Rusia a devenit, din această cauză, o țintă a terorismului. Moscova și-a justificat prezența în Siria prin faptul că toată desfășurarea sa de forțe este îndreptată împotriva organizației Statul Islamic.

Medvedev a subliniat că sirienii ar trebui să își decidă singuri viitorul politic.

„Nu știm dacă un nou sistem politic îl va include sau nu pe Assad, nu este treaba noastră, și acest lcru trebuie decis de poporul sirian. Dar nu ne dorim ca Siria să se dezintegreze într-un număr de enclave și sectoare (așa cum s-a întâmplat în Libia) unde fiecare sector ar fi controlat de grupuri teroriste separate”, a spus premierul rus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...