Premierul Filip a inaugurat Muzeul Național de Artă al Moldovei, un proiect sprijinit de România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la festivitatea de redeschidere a sediului central „Dadiani”al Muzeului Național de Artă al Moldovei, care s-a aflat într-un amplu proces de reamenajare şi reabilitare. La eveniment au mai participat ministrul Culturii, Monica Babuc, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, Directorul general al Muzeului de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, precum și numeroase personalități ale lumii culturale, academice și politice.

În alocuțiunea sa rostită cu acest prilej, Premierul Pavel Filip a menționat că prin intermediul Muzeului Național de Artă al Moldovei trebuie să modernizăm întreaga Moldovă.

„Modernizarea înseamnă, în primul rând, renovarea monumentelor de istorie, înseamnă renovarea acelor edificii care au o istorie deosebită și este foarte important să le repunem în circuitul cultural”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul evenimentului, șeful Executivului a admirat și expoziția permanentă de Artă Națională, inaugurată cu ocazia redeschiderii sediului central al Muzeului și care include opere din Colecția de Artă Religioasă, icoane și obiecte de cult din sec. XVI-XIX, precum și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană, pictură, grafică, sculptură și artă decorativă.

Finalizarea lucrărilor de restaurare a sediului central „Dadiani”al Muzeului Național de Artă al Moldovei, care este un edificiu cu valoare de patrimoniu, monument de arhitectură și istorie construit între anii 1899-1901, a fost posibilă datorită grantului de 1 milion de euro acordat de către Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Reamintim că, în prezent, cu sprijinul Guvernului României este restaurată Sala cu Orgă din Chișinău și este construit sediul teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din orașul Cahul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...