Dorin Chirtoacă: Cu Igor Dodon preşedinte, Moldova se va “transnistriza”. Iată ce zice despre Maia Sandu

Primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă consideră că o eventuală victorie a lui Igor Dodon la scrutinul din13 noiembrie ar însemna o „transnistrizare” şi federalizare a Republicii Moldova. Mai mult, liberalul Chirtoacă susţine că în acest caz ţara noastră ar putea repeta soarta Crimeii sau cea a Donbassului.

În cazul în care ar ieşi Dodon – dar nu va fi aşa – automat totul se va transforma în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018 şi se va forţa o majoritate parlamentară pro-rusă, după care vom avea soarta Crimeii – dacă lucrurile se derulează paşnic – şi soarta Donbass-ului, în cazul în care lucrurile se derulează cu conflict. Va avea loc „transnistrizarea” Moldovei, federalizare. Dodon vrea, de fapt, integrarea în Uniunea Eurasiatica, adică aderarea la Federaţia Rusă”, a declarat Dorin Chirtoacă într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, în cazul în care va fi preşedinte Maia Sandu, ţara noastră va continua vectorul pro-european.

În cazul în care va fi preşedinte Maia Sandu, şi aşa cred că va fi, atunci va trebui sa fie construită o agendă comună cu Guvernul şi Parlamentul, cu partidele care formează această majoritate şi împreună cu toţii să mişcăm Republica Moldova într-o direcţie pro-europeană, – spunem noi – direct spre unire. Dar evident că lucrurile trebuie construite treptat…”, a menţionat primarul de Chişinău.

Întrebat cum va câştiga Maia Sandu, în condiţiile în care în primul tur, Igor Dodon a luat 48%, iar Dumitru Ciubaşenco – 6%, Dorin Chirtoacă a răspuns că este aceeaşi situaţie pe care ca şi în România la alegerile prezidenţiale Ponta-Iohannis.

Totuşi, primarul capitalei a menţionat că, în opinia sa, mobilizarea la vot este crucială, pentru că în condiţiile unui absenteism, da, Dodon ar avea şanse.

Exact la fel a avut Igor Dodon şi la Primăria Chişinăului, în 2011 a luat aproape 48% în turul întâi, iar în turul al doilea a pierdut. Mobilizarea la vot este crucială, pentru că în condiţiile unui absenteism, da, Dodon ar avea şanse, dar am văzut că este mobilizare, în special peste hotare. Este, daca doriţi, aceeaşi situaţie pe care am văzut-o în România la alegerile prezidenţiale Ponta-Iohannis. Mobilizarea se simte, doar că nu trebuie să ne uităm la alţii cum se mobilizează, trebuie să ne mobilizăm şi noi şi să se mobilizeze lumea în special acasă în Moldova, respectiv, tinerii să iasă la vot, care au cam fost absenţi în primul tur. Avantajele sunt de partea Maiei Sandu, cu siguranţă”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.