Un stat african a rămas fără internet după un atac cibernetic masiv

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Accesul la internet în Liberia a fost afectat în mai multe reprize în ultimele șapte zile din cauza unui atac cibernetic uriaș care a vizat unicul cablu de internet al țării, ce face conexiunea cu rețeaua globală de internet, au declarat vineri experți în securitate cibernetică, conform AFP și The Guardian.

Acest atac informatic este similar celui de la 21 octombrie care a blocat accesul de pe teritoriul SUA la mai multe site-uri de internet.

Atacul a fost de tipul „Distributed Denial of Service” (DDoS), iar hackerii au folosit programe malware — „botnet Mirai” — pentru a accesa dispozitivele electronice conectate la rețeaua de internet precum camerele de supraveghere sau cele de înregistrare video situate în birouri pentru a desfășura atacul în Liberia, a declarat pentru AFP expertul în securitate cibernetică Kevin Beaumont.

Rețeaua de internet a fost blocată timp de mai multe minute și în mai multe reprize în această țară din vestul Africii, care nu are decât un singur cablu de internet submarin. Cu toate că întreruperile nu au fost de lungă durată, acestea au produs pagube semnificative serviciilor companiilor care au nevoie de acces permanent la internet pentru a putea funcționa.

Kevin Beaumont a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că „atacul a avut o amploare de 600 de gigabiți pe secundă și a vizat cele două companii care dețin singurul cablul de acces la internet din Liberia”.

Experții consultați de The Guardian susțin că acest tip de „botnet Mirai”, care infectează o rețea de calculatoare sau smartphone-uri ori tablete acționează apoi automat căutând calculatoare vulnerabile sau dispozitive conectate la internet ce pot fi atacate, este un cod sursă deschis putând fi modificat de cei care au cunoștințe în domeniu. În mod particular, botnetul Mirai care a atacat rețeaua de internet din Liberia este denumit oficial Botnet 14 14 și are chiar un cont de Twitter — @MiraiAttacks.

Kevin Beaumont susține, conform The Guardian, că atacurile acestea sunt extrem de îngrijorătoare pentru că sugerează că cel care dirijează botnetul Mirai are suficientă capacitate să afecteze serios sistemele unui stat națiune. Deocamdată nu se știe dacă atacul a fost orchestrat împotriva Libiei de actori statali sau de hackeri independenți, scrie The Guardian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...