(FOTO) Putin a inaugurat statuia Prințului Vladimir I: Rușii și ucrainenii sunt același popor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus, Vladimir Putin, a inaugurat vineri în fața Kremlinului statuia grandioasă a Prințului Vladimir I, zis și Vladimir cel Mare, care în urmă cu mai mult de un mileniu, în anul 988, a întemeiat regatul slav creștin precursor al Rusiei actuale, consemnează agențiile AFP și EFE.

„Prințul Vladimir a pus bazele unui stat puternic, unit și centralizat, format de o mare familie de popoare, limbi și religii (…) Acest monument aduce un omagiu remarcabilului nostru strămoș, fondatorul spiritual al Statului rus, dar și sfânt, lider politic și războinic”, a subliniat președintele rus în discursul susținut sub o ninsoare abundentă.

NdAUooJk6RftCHBEPAW3zYkCD3LFodzX

„Astăzi, datoria noastră este să rămânem uniți în fața provocărilor și amenințărilor actuale, sprijinindu-ne pe moștenirea noastră spirituală”, a mai spus liderul de la Kremlin, dezvelirea monumentului desfășurându-se chiar de Ziua Unității Naționale.

Prințul Vladimir I a condus regatul slav, care a avut capitala la Kiev, începând din anul 978 și până la moartea sa în anul 1015. Amintind acest lucru, Putin s-a mai referit în discurs și la „botezul Rusiei”, consemnat chiar în peninsula Crimeea, pe care actualul lider de la Kremlin o consideră „Ierusalimul rus”.

5A7vhs8bIA4Gq0ZoQKHaxNiRN2EpShvV

Vladimir I este „o sursă spirituală comună pentru locuitorii Rusiei, Belarusului și Ucrainei”, a continuat președintele rus, care a susținut recent că, indiferent ce ar spune guvernul de la Kiev, rușii și ucrainenii sunt același popor.

Chiar săptămâna aceasta, Vladimir Putin a propus o nouă lege a „națiunii ruse”, ce reunește toate cele aproximativ 200 de etnii din Rusia, demers pe care unii analiști îl văd ca pe o încercare de revenire la ideea de popor sovietic.

Statuia înaltă de 17,5 metri — în proiectul inițial avea 30 de metri — îl reprezintă pe Prințul Vladimir I purtând o mare cruce ortodoxă și a fost amplasată în Piața Borovițkaia. Această locație a fost aleasă în urma unui sondaj efectuat în rândul locuitorilor capitalei ruse, printre alte amplasamente propuse fiind unul pe malul râului Moscova sau Piața Lubianka, în fața sediului fostului KGB.

NdAUooJk6RftCHBEPAW3zYkCD3LFodzX

O altă statuie a Prințului Vladimir I poate fi văzută la Kiev, pe malul râului Nipru, aceasta fiind chiar mai înaltă decât cea din Moscova (20 de metri) și este unul dintre simbolurile capitalei Ucrainei.

whADBGJAFAOyUzj58x0OPq0AZxvnAFFm


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...