icon

Republica Moldova şi România îşi intensifică colaborarea în domeniul energetic

04-11-2016 12:53
3,955

Colaborarea moldo-română în domeniul energetic, precum şi posibilitatea iniţierii unor noi proiecte pe acest segment, au fost principalele teme de discuţie în cadrul întrevederii de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu viceprim-ministrul României, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Grigore Borc.

 

În cadrul dialogului, Premierul a menţionat că interconexiunea energetică dintre Republica Moldova şi România, dar şi interconectarea ţării noastre la piața energetică europeană, constituie o prioritate. Pavel Filip a specificat că Guvernul de la Chişinău este flexibil şi determinat pentru implementarea proiectelor de construcţie a infrastructurii energetice.

 

Totodată, Prim-ministrul a mulţumit Guvernului de la Bucureşti pentru suportul oferit în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni, dar şi pentru finanțarea nerambursabilă în sumă de 550 mii de euro acordată pentru elaborarea proiectului tehnic pentru construcția gazoductului Ungheni – Chișinău.

 

 „Acestea proiecte sunt prioritare pentru Republica Moldova, nu doar din punct de vedere sectorial, dar și strategic. Atunci când vorbim despre securitatea energetică, trebuie să ne asigurăm cu mai multe surse de energie şi este important să avem această interconexiune moldo-română”, a declarat şeful Executivului.

 

La rândul său, viceprim-ministrul României, Costin Grigore Borc a vorbit despre experienţa companiilor române în sectorul energetic, menţionând că acestea au dorinţă şi posibilităţi de a se extinde. „Aceste proiecte reprezintă nu doar o diversificare a surselor energetice pentru Republica Moldova, dar şi o oportunitate de dezvoltare a economiei României în regiune”, a subliniat Costin Grigore Borc.

 

Oficialii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind lucrările sesiunii a IX-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România, care se desfășoară în perioada 3-4 noiembrie a.c., la Chişinău, accentuând în context importanţa participării companiilor române la concursurile de privatizare organizate în ţara noastră.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30