22:51:53 28.03.2024
Stiri

CUTREMUR financiar în America! Se vorbeşte despre un posibil COLAPS monetar

Știri 09.05.2015 16:15 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
CUTREMUR financiar în America! Se vorbeşte despre un posibil COLAPS monetar www.economica.net


Retragerile de aur de la Rezerva Federală a SUA sunt de neoprit. Se vorbeşte de neîncredere între băncile centrale şi chiar de un posibil colaps monetar, scrie „Ziarul Financiar".

Misterele care înconjoară repatrierea aurului de că­tre băncile centrale, mai ales cele europene, au dat a­ces­tui curent, care a căpătat amploare odată cu declanşarea răz­boiului valutar mondial, semnificaţii în general pesimiste dacă nu apocaliptice. Se vorbeşte de neîncredere între băncile centrale, de presiuni politice şi chiar de pregătiri preventive pentru un colaps monetar.

Oricare ar fi cauza repa­trie­rilor, acestea se pare că au continuat în martie. Cert este că în vremuri de criză preţul aurului creşte. Cele mai recente date ale băncii centrale americane (Rezerva Federală - Fed) arată că 10 tone de aur au fost retrase în martie din depozitele blindate ale instituţiei, cel mai mare depozit din lume. Direcţia în care a luat-o aurul este necunoscută. Se ştie însă că Olanda şi Germania fac eforturi pentru a-şi recupera din SUA rezervele de metal preţios.

Retragerile vin în contextul în care programe gigantice de tipărire de bani electronici pentru achiziţii de active lansate de Fed, BCE, Banca Angliei, Banca Japoniei au aruncat economiile dezvoltate pe terenul necunoscut al dobânzilor 0 şi chiar negative. Pentru a lupta cu deflaţia şi pentru a stimula economia zonei euro, BCE a dus dobânzile la cele mai reduse niveluri din istorie. Aceasta pune presiuni periculoase de apreciere pe monede precum francul elveţian, coroana daneză şi coroana suedeză. Băncile centrale din Elveţia, Danemarca şi Suedia îşi împing, la rândul lor, dobânzile la minime istorice, aceasta când în SUA Fed se pregăteşte să ridice dobânzile după ce a oprit tiparniţele de bani. Acesta este războiul valutar. Temerile sunt că în acest mediu băncile centrale vor scăpa economiile de sub control, iar monedele lor se vor prăbuşi.

Preşedintele Fed Janet Yellen a recunoscut zilele trecute că preţurile anumitor active din SUA s-ar putea să fi ajuns prea sus. Unii analişti avertizează de mult timp că programele de ajustare can­titativă creează bule periculoase pe burse.

Aurul este considerat un activ sigur, iar cri­zele financiare şi economice îi priesc. Dacă se dovedeşte că Fed nu are o strategie certă de ieşire din mediul cu dobânzi zero, preţul aurului va exploda, crede Peter Schiff, CEO al EuroPacific Capital şi colaborator al Seeking Alpha. În prezent, preţurile au­ru­lui sunt presate în jos de teama inves­tito­rilor că Fed ridică dobânzile făcând astfel mai atractive alte active. Când oamenii vor re­ali­za că în SUA dobânzile nu vor creşte prea cu­rând, că economia SUA va avea ne­voie de un al patrulea program de ajustare can­ti­ta­tivă, dolarul se va prăbuşi şi aurul va ex­plo­da.

„Cred că următoarea revenire a aurului va fi cea mai spectaculoasă pe care am văzut-o vreodată“, spune Schiff. El crede că economia SUA se îndreaptă rapid spre recesiune.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md