Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este noul șef al…

Cine este noul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale

????????????????????????????????????

Nicolae Timofti a semnat astăzi un decret privind numirea  generalului de brigadă Igor Cutie în funcția de şef al Marelui Stat Major, Comandant al Armatei Naţionale. Acesta a fost prezentat corpului de comandă al Armatei Naţionale de către ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Ministrul Apărării a declarat că experienţa generalului de brigadă Igor Cutie, participant la luptele pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi în misiunea post-conflict de restabilire a Irakului în calitate de comandant va contribui la buna funcţionare a Armatei Naţionale şi a Marelui Stat Major. La rândul său, generalul Igor Cutie s-a arătat convins că împreună cu corpul de comandă al Armatei Naţionale va îndeplini misiunile stabilite de conducerea supremă a statului.

????????????????????????????????????
Igor Cutie, noul șef al Marelui Stat Major

Generalul de brigadă Igor Cutie s-a născut la 12 martie 1968 în oraşul Ungheni. Este absolvent al Şcolii militare superioare a trupelor de geniu din Kaliningrad, Academiei de Înalte Studii Militare şi Colegiului de Război de la Bucureşti. Igor Cutie a deţinut până în prezent funcţii de comandă şi stat major în cadrul Armatei Naţionale, cea mai recentă fiind de Director al Marelui Stat Major. Generalul de brigadă Igor Cutie este cavaler al ordinului „Credinţă Patriei” şi a fost decorat cu medalia „Meritul Militar”.

ZdG a scris anterior că la 15 decembrie 2015, Igor Cutie, pe atunci locţi­i­to­rul Mare­lui Stat Major al Arma­tei Naţio­na­le, a semnat o dispoziție prin care a fost insti­tu­i­tă o comi­sie care a orga­ni­zat pre­da­rea bunu­ri­lor mate­ri­a­le de la balanţa MA la balanţa ÎS „Aero­por­tul Inter­na­ţio­nal Măr­cu­leş­ti”. Asta după ce Ana­to­lie Şala­ru, minis­trul Apă­ră­rii, sem­na un ordin prin care obli­ga şeful Mare­lui Stat Major al Arma­tei Naţio­na­le ca în peri­oa­da 14 — 24 decem­brie 2015 să orga­ni­ze­ze trans­mi­te­rea din ges­tiu­nea Minis­te­ru­lui Apă­ră­rii (MA) către Aero­por­tul Inter­na­ţio­nal Măr­cu­leş­ti a trei com­ple­xe de rache­te anti­a­e­rie­ne „S-125 M1 Neva” „în sco­pul for­ti­fi­că­rii bazei mate­ri­a­le” a între­prin­de­rii.

Despre licitația dubioasă cu sisteme antiaeriene la Aeroportul Mărculești, prin care cele trei complexe de rachete au ajuns la o fir­mă off-shore din Marea Bri­ta­nie, con­du­să de per­so­na­je cu impli­că­ri obs­cu­re

, ZdG a scris în martie 2016.

army.gov.md
army.gov.md