„S-au împlinit 70 de ani de la încheierea celei mai mari conflagraţii pe care a cunoscut-o omenirea. Comemorăm astăzi victimele celui de-al doilea război mondial şi ne închinăm în faţa celor care au luptat şi s-au jertfit pentru ca lumea să arate mai bine. Încetarea operaţiunilor militare, a bombardamentelor, a salvelor de tun şi a rafalelor armelor automate au permis Europei şi altor continente şi regiuni să revină la reedificarea unor societăţi în care să domnească legea, concilierea şi bunăstarea. Acest drum spre normalitate nu a fost uşor pentru nimeni, nici pentru noi. Chiar şi după război a trebuit să trecem prin perioade grele, în care buneii noştri au fost exterminaţi, deportaţi, înfometaţi şi persecutaţi. Vremea însă cicatrizează suferinţele”, a declarat preşedintele Nicolae Timofti.

În cadrul discursului său, şeful statului a mai spus că 9 mai este o zi despre pace şi n-ar trebui să existe loc pentru revanşă, jubilare, accente triumfaliste sau ură, referindu-se şi la conflictul armat din Ucraina.

„Nu mai este loc pentru schimbarea frontierelor dintre state prin forţă şi constrângere. Criza actuală din regiune, care s-a transformat, din păcate, şi în confruntări armate, ne dovedeşte însă că acest precept nu a fost însuşit în totalitate şi nu de către toţi. Am urmărit în ultima perioadă lideri politici şi alte persoane publice, inclusiv din RM, care, prin acţiunile şi declaraţiile pe care le fac, demonstrează că nu au înţeles nimic din învăţămintele războiului încheiat acum 70 de ani. Valorile civilizaţiei europene prind rădăcini în Republica Moldova, unde locuieşte un popor dornic de pace şi înţelegere. Una dintre aceste valori este toleranţa. Sunt convins că avem capacitatea să însuşim pe deplin asemenea lucruri de preţ”, a mai spus Nicolae Timofti.

Şi premierul Chiril Gaburici s-a referit la situaţia din Ucraina. „Nici astăzi, în secolul XXI, armele nu tac. Se întâmplă chiar în timp ce vorbim, în vecinătatea noastră. Păcat că istoria, care ne-a oferit suficiente lecţii, nu ne-a învăţat cea mai importantă lecţie - omenirea nu trebuie să nască tortură şi teroare, vărsări de sânge şi pierderi de vieţi omeneşti. Omenirea trebuie să nască evoluţie şi viaţă. Omenirea trebuie să nască pace”, a declarat premierul.

De menţionat că pe parcursul zilei de astăzi în toată ţara sunt organizate mese de sărbătoare pentru veterani.

Recent, Parlamentul a aprobat un proiect de lege pentru veteranii celui de-al doilea Război Mondial, care prevede ca ei să fie scutiţi de taxele pentru întreţinere, să primească un ajutor de 10.000 de lei în fiecare an în ajun de 9 mai, dar şi alte facilităţi, precum proteze dentare, cârje, încălţăminte ortopedică, scaune cu rotile, aparate auditive, toate gratuit.