10:20:54 28.03.2024
Stiri

Activităţile de 9 mai au împărţit din nou politicienii din R. Moldova. Candu, marele absent

Politică 09.05.2015 13:26 Vizualizări2115 Autor: Ziarul National
Activităţile de 9 mai au împărţit din nou politicienii din R. Moldova. Candu, marele absent presedinte.md


În timp ce preşedintele Nicolae Timofti, premierul Chiril Gaburici, deputaţi, miniştri şi veterani au participat astăzi la un miting comemorativ dedicat celor 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova au pornit din centrul capitalei într-un marş şi au ajuns mai târziu la Complexul Memorial „Eternitate”.

Dacă preşedintele purta la piept o panglică tricoloră, iar mulţimea adunată la memorial avea drapele ale R. Moldova şi Uniunii Europene, spre sfârşitul mitingului, când s-au alăturat participanţii la marş, în frunte cu socialiştii Igor Dodon şi Zianida Greceanîi, dar şi cu Ilian Caşu, candidatul „Partidului Nostru” la funcţia de primar al capitalei, şi cu foştii comunişti Grigore Petrenco şi Alexandr Petcov, în mulţime erau şi steaguri ale Sf. Gheorghe şi ale Rusiei.

Tot în marş au venit şi comuniştii la Complexul Memorial.

La tribuna improvizată lângă „Focul veşnic”, premierul şi preşedintele au ţinut discursuri, iar alături de ei se aflau Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, ÎPS Vladimir, miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne, Viorel Cibotaru şi Oleg Balan, dar nu şi spicherul Andrian Candu.

„Nici astăzi, în secolul XXI, armele nu tac. Se întâmplă chiar în timp ce vorbim, în vecinătatea noastră. Păcat că istoria, care ne-a oferit suficiente lecţii, nu ne-a învăţat cea mai importantă lecție - omenirea nu trebuie să nască tortură şi teroare, vărsări de sânge şi pierderi de vieţi omeneşti. Omenirea trebuie să nască evoluție și viață. Omenirea trebuie să nască pace”, a declarat Gaburici, mulţumind veteranilor „pentru pace”.

Şi preşedintele Nicolae Timofti a făcut referire, în discursul său, la situaţia din ţara vecină, menţionând că astăzi nu toţi au învăţat „să se abţină de la ameninţări cu forţa care ar putea afecta integritatea teritorială a oricărui stat”.

„Este o zi în care n-ar trebui să existe loc pentru revanșă, jubilare, accente triumfaliste sau ură. Mai cu seamă că se cunoaște că în timpul războiului soarta i-a trimis pe consângenii noștri să lupte pe ambele fronturi, deseori unii împotriva celorlalți. (…) Am urmărit în ultima perioadă lideri politici și alte persoane publice, inclusiv din Republica Moldova, care, prin acțiunile și declarațiile pe care le fac, demonstrează că nu au înţeles nimic din învăţămintele războiului încheiat acum 70 de ani", a spus Timofti.

După ce demnitarii şi cei care au participat la miting depus flori la plăcile comemorative şi la monumentele „Focul veşnic”, „Stela Eroilor” şi „Maica îndurerată”, porţile Complexului Memorial „Eternitate” s-au deschis şi pentru coloana lui Dodon care a fost condusă pe tot traseul, din centrul capitalei până la Memorial, de o fanfară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md