05:59:45 20.04.2024
Stiri

S-a ÎMBOGĂŢIT, cultivând RUBARBA! Câtigă 18 mii de euro la hectar cu ZERO cheltuieli

Economie 09.05.2015 12:15 Vizualizări2763 Autor: Ziarul National
S-a ÎMBOGĂŢIT, cultivând RUBARBA! Câtigă 18 mii de euro la hectar cu ZERO cheltuieli pasiunesiculoare.blogspot.com


Cultura de rubarbă se poate transforma într-o afacere profitabilă, dacă iei în calcul o serie de aspecte ce țin de plantarea corectă, fertilizarea naturală și eliminarea manuală a buruienilor, se arată într-un reportaj realizat de "Agrointeligenţa".

Cultivarea rubarbei este o tradiție veche în Marea Britanie, dar începe să apară timid și pe meleagurile românești, unde această plantă se cultiva artizanal mai mult în Transilvania. Daniel Șimuleac, un gospodar din comuna Tălmășeu, județul Bihor, cultivă de doi ani, pe 500 mp, rubarbă și a împărtășit, pentru "Agrointeligența", câteva din secretele pe care le deține, pentru a avea o plantație productivă de rubarbă.

Micul fermier spune că, având în vedere producțiile ce se obțin de la această plantă, investiția într-un hectar de reubarbă se recuperează ușor în primul an după plantare, iar venitul anual se poate ridica – la un preț de 3-4 lei/kilogram (13,8 - 18,2 lei/kg), la 18 000 de euro.

“Atât eu, cât și soția mea suntem preocupați de o alimentație sănătoasă și cultivăm în grădina de la țară fructe și legume în sistem ecologic. Am auzit de beneficiile consumului de rubarbă și am decis să cultiv câteva fire pentru consumul familiei. Am studiat mult pe internet înainte să mă apuc de cultivarea ei”, a declarat bihoreanul pentru "Agrointeligența", precizând că rubarba o cultivă mai ales pentru consumul propriu, iar surplusul obținut este comercializat și reprezintă o adevărată sursă de venit suplimentară.

O producție bună de rubarbă este asigurată de un material săditor bun, fiind recomandată înființarea culturii cu răsaduri. Rubarba se plantează ori la sfârșitul toamnei, ori la începutul primăverii, iar sistemul folosit este asemănător cu cel de la pomii fructiferi, doar că distanța între plante pe rând și între rânduri este mai mică. Un răsad de rubarbă se vinde cu 5 lei (23 de lei moldoveneşti), astfel că, la un calcul simplu, se constată faptul că investiția pentru a inființa un hectar cu rubarbă se ridică la 11 200 de euro.

Rubarba se recoltează manual, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna. Dacă ai grijă de plante, nu le epuizezi, aplici îngrășăminte naturale și faci toate lucrările manual, o plantație de rubarbă rezistă până la 20 de ani.

Beneficiile financiare obținute în urma cultivării de rubarbă nu sunt deloc de neglijat. Se obţine un venit de 18 mii de euro la hectar, practic fără cheltuieli. Cam 99% din venitul obținut din rubarbă reprezintă profitul fermierului după primul an, când se recuperează investiția. Astfel, planta nu are nevoie de irigații și nici de tratamente fito-sanitare, ci doar de muncă manuală pe care o familie pasionată o poate depune în timpul liber.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md