Linkuri accesibilitate

Marele câștig al primului tur de scrutin prezidențial este Maia Sandu (V. Naumescu/contributors.ro)


Opinii despre viitorul ideii unioniste (ziare.com).

Valentin Naumescu scrie pe contributors.ro că marele câștig al primului tur de scrutin prezidențial este Maia Sandu, un politician tânăr și de viitor, despre care crede însă că va pierde turul al doilea. Naumescu observă, de altfel, că s-a petrecut o schimbare a întregii linii de vârf a partidelor politice. Chiar despre Igor Dodon, candidatul socialiștilor, spune că nu poate fi comparat cu Vladimir Voronin: are studii economice, experiență pe Bursă, a fost cadru universitar. Discursul politic ar fi făcut așadar un pas înainte prin aceștia doi, calificați pentru turul al doilea, dar și prin Iurie Leancă și Andrei Năstase. Momentul alegerilor prezidențiale ar reprezenta, în opinia analistului, despărțirea de multe iluzii a alegătorilor modloveni: au înțeles că țara lor nu prea poate intra în Uniunea Europeana. Au înțeles că nici Uniunea, dar nici Rusia nu sunt dispuse să cheltuiască sume mari pentru redresarea acestei țări, o „republică debusolată, rămasă în afara celor două mari blocuri economice din Europa”, și a cărei importanță geopolitică a fost supraevaluată. „România pe de o parte, Ucraina/Crimeea pe de altă parte, pentru a nu mai vorbi de Transnistria, oferă deja poziții geostrategice în zonă, suficient de valoroase pentru a permite deschideri importante ale Statelor Unite și Rusiei spre proximitățile lor neprietenoase. Ce altceva ar mai putea oferi, în plus, Republica Moldova, care oricum nu controlează Transnistria?”, scrie Naumescu.

Site-ul ziare.com a cerut opinii ale unor analiști de pe ambele maluri ale Prutului în legătură cu viitorul unionismului. Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, crede că o victorie a Maiei Sandu ar duce la o apropiere între România și Republica Moldova, dar nu și la unire în următorii ani. Tema e delicată, s-a înregistrat deja un eșec răsunător, cel al liderului liberal Mihai GHimpu, susținător fervent al unirii, și care a acumulat doar 25.000 de voturi, sub două procente. Victor Nichituș, jurnalist si publicist român stabilit la Chisinau, declară că nu înțelege „termenul unire in sensul folosit in 1918 sau 1859”, ci ca un proces care, eventual, s-ar putea intampla doar in momentul in care Republica Moldova ar deveni membra a Uniunii Europene. Analistul moldovean Anatol Țăranu estimează, la rândul său, că nu poate fi vorba de unire decât peste cel puțin 10, 15, 20 de ani.

Site-ul stiripesurse.ro publică interviuri în exclusivitate cu Maia Sandu și respectiv Iurie Leancă. Maia Sandu e încrezătoare că vor ieși la vot mulți dintre cei care considerau că nu e nimic de făcut. În opinia ei, s-a dovedit că este. Își propune în continuare bătălia împotriva corupției, iar ca eventual șef de stat spune că va colabora cu actualul guvern atâta timp cât acesta „va lucra în interesul cetăţenilor”. Promite că va respinge oricâte propuneri neavenite de procurori șefi, întrucât chestiunea justiției este esențială. Iurie Leancă spune în interviul consemnat de același site că e convins că n-a greșit candidând la primul tur: probabil parte dintre voturile primite de el și de Mihai Ghimpu au condus la trimiterea lui Igor Dodon în turul doi, în care fostul premier o susține pe Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG