Marile companii petroliere îşi unesc forţele şi creează un fond pentru energia regenerabilă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Principalele companii de petrol, inclusiv Saudi Aramco şi Shell, se alătură pentru a crea un fond de investiţii pentru dezvoltarea tehnologiilor de promovare a energiei regenerabile, pe fondul încercării de a lua măsuri împotriva încălzirii globale, au declarat mai multe surse citate de Reuters.

Directorii executivi ai şapte companii care activează în industria petrolieră şi în cea a gazelor naturale – BP, Eni, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil şi Total – vor anunţa detalii despre fond şi măsuri de reducere a gazelor cu efect de seră vineri, la Londra.

Sectorul se confruntă cu presiunea de a se implica în mod activ în procesul de combatere a încălzirii globale, iar evenimentul de vineri coincide cu intrarea în vigoare a acordului de la Paris din 2015 care presupune reducerea treptată a gazelor cu efect de seră cauzate de om în a doua jumătate a secolului.

Grupul face parte din Iniţiativa Climatică pentru Gaze şi Petrol, care a fost creată cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2014 şi include 11 companii care reprezintă 20% din producţia globală de petrol şi gaze.

Liderii companiilor sunt aşteptaţi să detalieze modalităţi de investiţii care se vor concentra pe dezvoltarea tehnologiilor pentru reducerea emisiilor şi creşterea eficienţei combustibilului, potrivit surselor implicate în discuţii, care au preferat să îşi păstreze anonimatul. De asemenea, fondul se va concentra pe reducerea costurilor de captare şi depozitare a carbonului.

Dimensiunea şi structura fondului sunt deocamdată neclare, iar reprezentanţii OGCI, Shell, Total şi BP au refuzat să comenteze subiectul.

În 2015, liderii Iniţiativei Climatice pentru Gaze şi Petrol declarau că trebuie stabilit un preţ pentru emisiile de carbon pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor care au un impact scăzut asupra mediului, deşi unele companii, printre care Exxon Mobil, s-au opus propunerii.

Iniţiativa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la finalul secolului reprezintă o ameninţare pentru companiile de petrol şi gaze, pe fondul schimbării sectoarelor de transport şi energie către resurse regenerabile, precum energia eoliană şi cea solară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...