„Misiunea noastră nu este să spunem politicienilor din Moldova cum să conducă această campanie. Şi nici pe departe nu este aceea să spunem oamenilor ce au de făcut, în sensul preferării unui sau altui candidat. Misiunea noastră este doar să monitorizăm aceste alegeri. Şi speranţa este că, evident, vor exista dezbateri pe bază de programe, încât oamenii să poată vota în cunoştinţă de cauză, candidaţii să-şi poată prezenta programele electorale, oferta lor electorală, acestea să fie reflectate corect în spaţiul public, în mass-media”, a declarat Siegfried Mureşan.

„Şi ce este foarte important pentru noi, observatorii internaţionali, este, evident, o participare cât mai mare la vot, o legitimare a procesului electoral. M-a bucurat să văd şi în mediul rural şi vârstnici venind la vot. Cred că este important ca toate categoriile de vârstă, toate categoriile sociale să participe la aceste alegeri. Şi, repet, vârstnicii m-am bucurat că au venit. E de dorit ca şi tinerii să iasă în număr cât mai mare la vot, fiindcă este viitorul ţării lor în joc”, a adăugat deputatul european.

În acest context, Siegfried Mureşan a făcut un apel către toţi cetăţenii din Republica Moldova, în special, către tineri: „Sunt primele alegeri prezidenţiale directe de 20 de ani încoace. Deci, apelul este la oameni din toate categoriile sociale şi, în special, la cei care nu s-au prezentat în număr prea mare, la tineri, apelul este ca oamenii să iasă la vot şi să se exprime.”

„Noi vom reveni cu misiunea internaţională de observare a alegerilor, cu o delegaţie din partea Parlamentului European, la cel de-al doilea tur pentru a observa şi a ne asigura că şi cel de-al doilea tur va avea loc în bune condiţii. Noi ceea ce vom face este să monitorizăm buna desfăşurare a alegerilor. Şi tocmai în acest sens avem multe discuţii cu societatea civilă, cu reprezentanţii presei libere. Şi în aceste discuţii am fost, evident, de acord că este de dorit ca şi candidaţii să insiste mai mult asupra programelor electorale, ca în spaţiul public să se discute mai mult despre programele candidaţilor, mai puţin despre persoana lor”, a punctat europarlamentarul.