Cine este noul cel mai bogat om al Rusiei și ce avere uriașă are

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Magnatul din sectorul oţelului Alexei Mordaşov a devenit cel mai bogat om al Rusiei, luând locul miliardarului din sectorul metalelor Vladimir Potanin, scrie Bloomberg.

Averea lui Mordaşov a crescut de la 126 milioane de dolari la 15,7 miliarde de dolari, devansând-o pe cea a lui Potanin cu 200 milioane de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Cea mai mare parte a averii sale are legătură cu Severstal, al patrulea mare producător de oţel al Rusiei în 2015. Acţiunile companiei au avansat cu 18% în ultimele 12 luni, în timp ce cele ale GMK Norilsk Nickel, principalul activ al lui Potanin, au pierdut aproape 3% din valoare.

Severstal a raportat o creştere peste aşteptări, de 11%, a profiturilor în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul anterior, potrivit Reuters.

Producătorii ruşi de oţel au avut de suferit în 2015 de pe urma scăderii preţurilor oţelului la nivel mondial până la minime pe 10 ani şi a declinului economic al Rusiei.

Unele companii, însă, inclusiv Severstal, au înregistrat rezultate mai bune pe trimestrul trei al acestui an graţie creşterii producţiei şi redresării pieţei mondiale.

Severstal a raportat EBITDA de 584 milioane de dolari, comparativ cu 526 milioane de dolari în trimestrul anterior, în timp ce veniturile au înregistrat o creştere uşoară de 0,5% până la 1,6 miliarde de dolari.

Alexei Mordaşov a demisionat din poziţia de CEO a Severstal în 2015 după ce a deţinut această poziţie timp de 19 ani, potrivit Forbes. Acesta este în continuare acţionarul majoritar al companiei.

La începutul anului 2015, acesta s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis să evite investiţiile pe care Putin le considera neînţelepte. Astfel, Mordaşov a vândut toate diviziile nord-americane ale Severstal şi s-a concentrat pe activele ruseşti ale companiei.

Deşi Severstal este în continuare de departe cea mai importantă deţinere a lui Mordaşov, magnatul rus deţine de asemenea participaţii în companii ca TUI Group, Nordgold şi Silovye Mashiny (Power Machines).

Fiul unor muncitori la oţelărie, Mordaşov a devenit director financiar al unei oţelării. După ce directorul acesteia i-a cerut să cumpere acţiuni pentru a le ţine departe de un outsider, Mordaşov a păstrat majoritatea acţiunilor respective pentru el.

Astăzi, Mordaşov este membru al consiliilor Teatrului Balşoi, al Galeriei Tretiakov, al Mănăstirii Valaam şi al Federaţiei Ruse de Şah. Vorbeşte fluent germana şi îi plac poezia, arta şi sporturile de iarnă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...