Descinderi la posturile vamale Sculeni și Leușeni: 44 de percheziţii şi 30 de persoane reținute. Iată de ce

Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au descins marţi, 1 noiembrie, la posturile vamale Sculeni şi Leuşeni. În cadrul operaţiunii au fost efectuate 44 de percheziţii şi reţinute 30 de persoane, printre care 14 vameşi, trei poliţişti de frontieră, şase operatori economici şi şapte şoferi.

Şeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat presei că ope­ra­țiu­nea s-a des­fă­șu­rat în cadrul unei cau­ze pena­le inten­ta­te încă în ianu­a­rie curent. Cau­za pena­lă vizea­ză mai mul­te infrac­țiu­ni: fals în acte­le publi­ce, abuz în ser­vi­ciu, depă­și­rea atri­bu­ți­i­lor de ser­vi­ciu, lua­re și dare de mită.

Astfel, anga­ja­ții ser­vi­ci­u­lui vamal sunt bănuiţi că ar fi luat dife­ri­te sume de bani (de la 20 până la 650 de euro) pen­tru a nu docu­men­ta încăl­că­ri­le efec­tu­a­te de trans­por­ta­to­ri la folo­si­rea car­ne­te­lor interbus.

Esența utilizării acestor carnete este următoarea: transportatorii de pasageri, pentru a nu obține licența pentru rutele regulate, cumpărau carnetele interbus și le foloseau fraudulos pentru a nu cumpăra autorizația de la ANTA, care costă 9000 euro pentru o rută și 5000 euro pentru celelalte rute de la un singur agent economic. Încălcarea vameșilor era următoarea: ei, depistând aceste încâlcări, nu le-au protocolat după cum prevede legislația. Trebuiau să întocmească procese verbale, să aplice amenzi șoferilor de 1400 lei și 9000 lei persoanelor juridice. Dacă timp de 9 luni li se aplică 3 amenzi, se retrage licența”, a explicat Bogdan Zum­brea­nu.

Ope­ra­țiu­nea de astăzi a înce­put la ora 6 dimi­nea­ța. Au au fost făcu­te 44 de per­che­zi­ții în imo­bi­le, 8 per­che­zi­ții în auto­mo­bi­le și 15 în auto­ca­re. Au fost ridi­ca­te docu­men­te, ce, ulte­ri­or, urmea­ză să fie exa­mi­na­te. Ca rezul­tat al aces­tor per­che­zi­ții au fost reți­nu­ți 14 vame­și, 3 poli­țiș­ti din Poli­ția de Fron­ti­e­ră, 6 admi­nis­tra­to­ri sau ges­tio­na­ri ai agen­ți­lor eco­no­mi­ci și 7 șofe­ri.

Toa­te per­soa­ne­le reți­nu­te se află  în Izo­la­to­rul de Deten­ție Pro­vi­zo­rie. În timp de 72 de ore pro­cu­ro­rii urmea­ză să deci­dă dacă inten­tea­ză învi­nu­i­rea sau nu și, ulte­ri­or, să soli­ci­te man­dat de arest pe nume­le lor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.