(video) Maia Sandu despre turul II: Studenții trebuie să voteze acolo unde studiază

Maia Sandu
Foto: Privesc.eu

Candidata PAS la funcția de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită Parlamentului să voteze în regim de urgență proiectul de lege care permite studenților să voteze la locul de studii, lucru aplicat în timpul alegerilor din 2014, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, marţi, Maia Sandu a declarat că, în cazul în care Parlamentul nu vrea să-şi asume această modificare, crede că este de competența Comisiei Electorale Centrale să înainteze o decizie în acest sens şi să le permită studenților să voteze unde studiază. Un caz similar de inițiativă din partea CEC a fost permiterea votării celor din diasporă cu paşaportul cu termenul de valabilitate expirat.

O altă solicitare a candidatei ține de facilitarea votării în diasporă în baza buletinului de identitate valabil, dat fiind faptul că mulți cetățeni moldoveni plecați la muncă peste hotare au un paşaport al altui stat, dar nu au un paşaport moldovenesc, astfel nu şi-au putut exercita dreptul la vot. În opinia Maiei Sandu, această problemă poate fi soluționată dacă cetățenii moldoveni ar putea vota în baza buletinului de identitate.

Aceasta a mai cerut autorităților responsabile să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, ca cei din diasporă să nu mai stea la cozi după ce fac sute de kilometri până la secțiile de votare. O altă solicitare ține de asigurarea cu numărul necesar de buletine de vot, pentru că, potrivit acesteia, au parvenit mai multe plângeri din diasporă că, după ce au făcut distanțe mari ca să ajungă la secțiile de votare, cetățenii au fost redirecționați la alte secții din lipsă de buletine de vot.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente