Nume
Parola
Vizualizări: 8211
LA 2-3 DECEMBRIE 2016 VA AVEA LOC FORUMUL MASS-MEDIA 2016
Chișinău, 1 Noiembrie 2016 — Înregistrarea participanților are loc pe pagina electronică www.mediaforum.md

În zilele de 2 și 3 decembrie 2016, la Chişinău va avea loc Forumul mass-media 2016, la care se așteaptă participarea a circa 150 de jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizaţiilor şi asociaţiilor de media, agenţiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice, experți din țară și de peste hotare.

Forumul este organizat de către Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Organizatorii își propun să dezbată principalele probleme ale comunității jurnalistice moldovenești, să examineze îndeplinirea “Foii de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei în Republica Moldova, elaborată la Forumul mass-media 2015, propunând completări la acest document şi alte soluţii pentru problemele existente, aplicarea cărora ar asigura un climat de concurenţă loială şi ar facilita independenţa editorială a instituţiilor mass-media din R. Moldova.

În prima zi a Forumului mass-media 2016 va avea loc o dezbatere despre starea presei din Moldova, la care au confirmat participarea președintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, au fost invitați reprezentanți ai corpului diplomatic și misiunilor internaționale, unii experți media. De asemenea, vor avea loc trei master-classuri și prezentări ale unor experți din străinătate: David Barstow, senior editor la The New York Times, laureat al Premiului Pulitzer pentru jurnalism de investigaţie, SUA; Evgheni Kiseliov, jurnalist la TV News One, Ucraina; Ioana Moldovan, fotojurnalistă, România. La sfârșitul primei zile a Forumului, va avea loc o prezentare specială, dedicată inovațiilor în jurnalism.

În a doua zi a Forumului, participanții vor avea posibilitatea să dezbată problemele în activitatea profesională a jurnaliștilor și să propună soluții în cadrul a șase ateliere tematice care vor avea loc concomitent, iar ulterior vor fi dezbătute şi aprobate o rezoluţie și completări la “Foaia de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova. Documentele aprobate vor fi transmise autorităților, traduse în limbile engleză şi rusă şi oferite reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Moldovei, altor persoane şi instituţii potenţial interesate. Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în limbile rusă și engleză a sesiunilor de deschidere şi de încheiere a Forumului.

Pagina web oficială a Forumului mass-media 2016 este platforma online www.mediaforum.md unde a fost creată o pagină specială - http://mediaforum.md/event care se actualizează continuu cu informaţii relevante despre acest eveniment, inclusiv lista speakerilor și a experților, agenda Forumului etc.

Începând cu data de 1 noiembrie 2016 și până la 20 noiembrie 2016 inclusiv, persoanele interesate să participe la Forumul mass-media 2016 se pot înregistra online prin completarea formularului disponibil pe site. Organizatorii vor procesa toate formularele de înregistrare și vor transmite confirmări persoanelor selectate. Lista participanților va fi publicată cu cinci zile înaintea începerii Forumului.
Prima ediţie a Forumului mass-media din Republica Moldova a avut loc la 27-28 octombrie 2015.

Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist și responsabil prin susținerea rețelei regionale a structurilor de autoreglementare” și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).