„Îmi pare rău că MAIB a acceptat să facă parte dintr-o tranzacţie care ridică multe semne de întrebare. Să justifici tu că nu ai suficiente birouri pentru angajaţi şi că, demult, ai căutat o clădire şi ţi-ai oprit alegerea la un hotel din parcul central, din care poţi să faci orice, dar numai nu birouri... Este o decizie care se face în grabă. Se pare că nici „Codru”, nici „Nobil”, demult nu sunt ale lui Plahotniuc, sunt ale lui Shor, care, pare că, a făcut o tranzacţie cu Plahotniuc. I-aş ruga pe cei de la MAIB să ne spună cu cine fac ei tranzacţia, de la cine cumpără acest hotel şi cât dau. Hotelul Codru a stat pe piaţa imobiliară cu 7 milioane de euro. Nu ştiu cu cât s-a vândut în final”, a comentat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

„Plahotniuc a luat ţeapă cu acest hotel, chiar dacă a plătit preţul unui bloc de apartamente. Invenţiile care trebuiau făcute erau destul de mari şi era de dorit să scape, aşa că l-a găsit pe Ilan Shor, asta eu speculez. Din ce bani Ilan Shor a cumpărat aceste hotel? Din cei pe care i-a împrumutat din sistemul bancar? O bancă cu un management destul de decent s-a implicat în acest lucru şi o face exact într-o perioadă când oamenii sunt concentraţi pe Maia Sandu şi Igor Dodon. Ei zic: hai s-o facem până la 7 noiembrie, când e bordul FMI. Sunt nişte lucruri de business, aşa cum s-a făcut până acum. Deci, toate aceste discuţii cu transparentizarea sistemului bancar sunt doar poveşti”, a mai spus Ion Sturza.

Amintim că Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, a achiziţionat hotelul „Codru” cu 50 de milioane de lei, iar, ulterior, Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. 

Contractul de achiziţionare a hotelului „Codru” a fost încheiat pe 24 decembrie 2008, între Agenţia Proprietăţii Publice şi firma „Daranian Holdings Limited” din Cipru, al cărui reprezentant în Republica Moldova era, la data semnării contractului, Cristina Bălan. Aceeaşi persoană administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Hotelul „Codru” era deţinut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic, care deţinea o cotă de 100%, este OTIV Prime Hospitality B.V. Presa a scris în nenumărate rânduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir. Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul „Nobil” şi clubul de noapte „Drive”. 

În 2008, când a fost privatizat hotelul „Codru”, ministru al Economiei era Igor Dodon. Acesta afirmă că s-a împotrivit înstrăinării proprietăţii statului, deşi susţine că nu cunoaşte pe mâna cui a ajuns edificiul.