Europarlamentar: Alegerile prezidențiale au fost corecte, nu am observat fraude

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost corect și nu au fost înregistrate fraude, a declarat luni, eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE), observator din partea Parlamentului European (PE).

„Alegerile s-au desfășurat în bune condiții, respectând standardele democratice, standardele internaționale. Nu au existat incidente. Nu am observat fraudă electorală sau încălcări ale legii”, a spus europarlamentarul, prin telefon.

„Am observat un sistem electronic de votare care a funcționat foarte bine, fără incidente, atât în capitală (Chișinău — n.r.), cât și în celelalte orașe ale țării sau în mediul rural”, a precizat Mureșan, observator din partea legislativului comunitar la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

El a spus că la Chișinău a observat „reprezentanți în secțiile de votare extrem de bine pregătiți, alerți, proactivi”.

„Situația este diferită în mediul rural, fără ca asta să însemne că alegerile au fost incorecte. După cum știți, primarul din Orhei, Ilan Șor, a chemat la boicotarea alegerilor ca urmare a descalificării propriului candidat. Am observat în Orhei și afișe mari care au chemat la boicotarea alegerilor. Acolo au existat cetățeni care au împiedicat accesul oamenilor spre secțiile de votare, însă s-au făcut contestații, poliția s-a sesizat, a intervenit și ordinea fusese restabilită, încât toți cei care au vrut să voteze au putut vota”, a explicat eurodeputatul, membru al Partidului Mișcarea Populară.

El a mai spus că nici în apropierea zonei transnistrene nu s-au înregistrat ilegalități sau vot multiplu.

Pe de altă parte, eurodeputatul a afirmat că „discuțiile atât cu societatea civilă, cât și cu presa s-au concentrat și pe necesitatea transparentizării finanțării campaniilor electorale în viitor și pe asigurarea unui acces echilibrat al tuturor candidaților la mijloacele de informare în masă și îmbunătățirea caracterului obiectiv al emisiunilor pe mijloacele de comunicare în masă”.

„Dar acestea sunt lucruri la care evident se va lucra pe termen mediu și lung după alegeri”, a adăugat el.

„Înaintea alegerilor am avut temeri că în special asupra angajaților din sectorul public va fi exercitată presiune cu privire la exprimarea votului în sensul sprijinirii partidelor aflate în arcul guvernamental, însă în ziua votului aceste temeri nu s-au confirmat”, a mai spus Mureșan.

Observatorul PE a concluzionat că alegerile au fost corecte și democratice, iar dacă au existat incidente, acestea au fost minore și nu au afectat rezultatul scrutinului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...