Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova Agroinbank a cumpărat de…

Moldova Agroinbank a cumpărat de la Plahotniuc hotelul Codru, dar nu și-a înregistrat achiziția la Cadastru

Hotelul Codru, care aparține prin intermediari omului de afaceri și prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc, va fi transformat în sediul principal al Băncii Comerciale „Moldova Agroinbanc” (MAIB). Viitorul sediu central al MAIB  urmează să devină „o clădire de referinţă al capitalei din punct de vedere arhitectural”, anunță banca, care precizează într-un comunicat de presă că a selectat complexul hotelier după ce a desfășurat un concurs public în care a analizat mai multe oferte. 

„În rezultatul examinării mai multor oferte, la propunerea Comitetului de Conducere, Consiliul băncii a decis în favoarea complexului hotelier „Codru”, amplasarea căruia corespunde cel mai mult cerinţelor tehnice stabilite – căi de acces la principalele artere din municipiu, curte şi teren aferent cu suprafaţă pentru locuri de parcare, săli pentru activităţile centrului de instruire al băncii etc.” se arată într-un comunicat MAIB, semnat de preşedintele Consiliului de Conducere al băncii, Serghei Cebotari.

Noii proprietari spun că până la începerea lucrărilor de reconstrucţie, care vor fi realizate în baza unui proiect care include ultimele tendinţe de design şi tehnologii în domeniu, complexul hotelier va contiuna să activeze în următoarele 3-5 luni conform genului de activitate actual.

Noul proprietar nu a înregistrat însă deocamdată achiziția la Cadastru, unde hotelul și terenul rămân a fi bunurile Fin­par Invest SRL, cea mai veche și una din­tre cele mai influ­en­te com­pa­nii lui Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc, cu un capi­tal soci­al de cir­ca jumă­ta­te de mili­ard de lei.

În mai 2016 administrator al afacerii lui Plahotniuc a devenit Miha­il Poc­nea, fos­tul direc­tor al Agen­ți­ei pen­tru Pro­tec­ția Con­su­ma­to­ri­lor (APC). Poc­nea  a pre­lu­at con­du­ce­rea com­pa­niei de la  Valen­tin Zubic, ex-viceministrul de Inter­ne care a fost urmă­rit penal în „Dosa­rul 7 apri­lie 2009”.

În trecutul firmei la capitol fodatori și reprezentanți au figurat și alte nume legate de prim-vicepreședintele PDM: Oxa­na Chil­descu (soția), Vera Moro­zan (sora) și Andri­an Can­du (finul) – pre­șe­din­tele Par­la­men­tu­lui sau Ghen­a­die Sajin, actu­a­lul șef al Inspec­ției de Stat în Con­struc­ții.

Con­form infor­ma­ţi­i­lor de la Cadas­tru, tere­nul de pe str. Emi­ne­scu 49/1, pe care este con­stru­it hote­lul Nobil, apa­rţine ÎCS Fin­par Invest SRL. SRL-ul este și pro­pri­e­ta­rul  a trei apar­ta­men­te din blo­cul din cen­trul Capi­ta­lei în care locu­ieş­te fami­lia Pla­ho­t­niuc.

Prin­tre alte imo­bi­le deți­nu­te de Fin­par Invest, se numă­ră: sedi­ul trus­tu­lui „Gene­ral Media Gro­up” care deți­ne Publi­ka TV, Pri­me TV, Canal 2 și Canal 3, pe str. Ghi­o­ce­i­lor 1, Glo­bal Busi­ne­ss Cen­ter, fos­tul res­ta­u­rant „Ghi­o­cel Dalb” pe str. Ghi­di­ghi­ci 1, sedi­ul com­pa­niei de pază par­ti­cu­la­ră „Argus -S” SRL, con­stru­cţie de cul­tu­ră şi agre­ment (Par­cul Valea Tran­da­fi­ri­lor).

În ulti­mii ani, așa cum ZdG a scris, hotelul Codru a mai beneficiat de bani din buget după ce a câş­ti­gat mai multe lici­ta­ţii pri­vind ser­vi­cii hote­li­ere şi res­ta­u­rant pen­tru diverse dele­ga­ţii găzduite de Pri­mă­ria Chi­şi­nău, Banca Naţio­nală a Mol­do­vei, Secre­ta­ri­a­tul Par­la­men­tu­lui şi Ser­vi­ciul de Infor­ma­ţii şi Secu­ri­tate, toate în valoare de peste 1,5 mili­oane de lei.

Tot Hote­lul Codru este cel care a câști­gat lici­ta­ția anun­ța­tă de Comi­sia Elec­to­ra­lă Cen­tra­lă pen­tru ser­vi­cii de caza­re a dele­ga­ți­i­lor insti­tu­ți­ei pentru scrutinul prezidențial curent. Suma con­trac­tu­lui înche­iat între cele două păr­ți este de 140,4 mii de lei.