Polonia: Documente secrete despre cum sovieticii au infiltrat armata poloneză cu 20.000 de militari din URSS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biroul polonez de Istorie Militară din Varșovia a găsit un fișet conținând numele a 20 de mii de soldați ai Armatei Roșii, pe care comandamentul sovietic i-a încadrat în Armata Populară a Poloniei, devenită ulterior baza Armatei Poloniei după al Doilea Război Mondial, anunță Radio Polonia.

Șeful Biroului, Slawomir Cenсkiewiсz, a declarat că nimeni nu știa despre aceste documente și, prin urmare, nimeni nu a avut acces la ele.

„Sunt aproximativ 20 de mii de fișe care în prezent sunt scanate. Unele dintre ele au fotografii și câteva coli de hârtie cu diverse detalii”, a spus oficialul.

În afara de fișe, au fost descoperite, de asemenea, 8.000 de dosare personale ale soldaților Armatei Roșii încadrați în Armata Populară Poloneză.

Șeful Biroului a subliniat necesitatea cercetării acestor fișe, pentru a afla câți dintre ofițerii sovietici au rămas în Polonia.

Potrivit lui, „devenind polonezi”, militarii sovietici aveau ca sarcină asigurarea punerii în aplicare a intereselor URSS în Polonia, iar ulterior a intereselor Rusiei.

De asemenea, Biroul de Istorie Militara a identificat și predat Institutului Memoriei Naționale documentele privind primul șef al Serviciului de Informații al Armatei Poloneze de după a Doilea război mondial, fostul ofițer GRU, colonelul Nicanor Golosinski.

Armata Populară Poloneză (Ludowe Wojsko Polskie, LWP.) – este numele informal al forțelor armate poloneze create în Uniunea Sovietică între 1943-1944 și forța armată a Poloniei comuniste (1944-1989).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...