Rajoy, lider al Partidului Popular, revine astfel la putere după ce formaţiunea sa a pierdut majoritatea absolută în parlament şi va trebui să facă înţelegeri cu opoziţia într-un for legislativ fragmentat şi ostil.

El a primit sâmbătă votul de încredere al Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar. Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Împotrivă au votat 111 deputaţi, iar 68 s-au abţinut.

Parlamentul foarte fragmentat rezultat în urma alegerilor legislative din decembrie 2015 a dus la imposibilitatea constituirii unei coaliţii majoritare, astfel că Regele Felipe a fost nevoit să convoace alegeri anticipate, scrutin desfăşurat în luna iunie.

Deşi Partidul Popular (PP) condus de Mariano Rajoy a ieşit pe primul loc, cum s-a întâmplat şi în decembrie, nu a obţinut nici atunci majoritatea, iar Partidul Socialist (PSOE) a blocat de fiecare dată în parlament reînvestirea liderului conservator.

În final, pe fondul disensiunilor interne ce au culminat cu demisia lui Pedro Sanchez de la conducerea PSOE — el însuşi a încercat în luna martie, fără succes, să treacă un guvern prin parlament—, socialiştii au decis săptămâna aceasta ca la a doua rundă de vot (la prima, desfăşurată joi, Rajoy nu a primit votul legislativului) să se abţină, astfel încât liderul conservator să-şi treacă guvernul pentru a se evita noi alegeri anticipate şi riscul afirmării şi mai puternice a stângii radicale Podemos, devenit deja al treilea partid al ţării.