Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Votul multiplu. A funcționat…

(VIDEO) Votul multiplu. A funcționat sau nu semnalul sonor?

Înainte de alegeri, reprezentanții societății civile au avut o discuție cu administrația Comisiei Electorale Centrale (CEC), la care s-au discutat mai multe subiecte, printre care și votul multiplu. Atunci, reprezentanții CEC au declarat că la alegerile din 2016 urma să fie implementat în premieră un nou sistem de semnalizare, și anume semnalul sonor, care urma să se audă în toată secția de votare. Totuși, nu în toate secțiile de votare s-a făcut testarea respectivă și nu toți știau cum funcționează, deci apare suspiciunea că și de data asta doar cei de la CEC au putut observa tentativele de vot multiplu.

Sursa Video: www.ZdG.md

În alegerile din 30 octombrie, nu la toate secțiile de votare au fost testate și utilizate semnalele sonore pentru a demasca votul multiplu. Spre exemplu, la secția de votare nr. 1/108, Liceul Teoretic N. Gogol, din Chișinău, testarea semnalului sonor nu s-a făcut deoarece în acea secție nu erau boxe. Observatorii din acea secție nu au fost anunțați despre această problemă și nici nu s-a făcut o testare în prealabil, așa cum prevăd normele legale.

Solicitată să ne spună la câte secții nu a funcționat acest sistem, Alina Russu, președinta CEC, a declarat că la toate secțiile a funcționat și nimeni nu a anunțat că ar fi fost probleme. Aceasta a mai specificat că toti șefii birourilor electorale aveau obligația de a face teste sonore cu mult timp înainte de ziua alegerilor. Iar în ziua alegerilor totul să funcționeze fără erori.