Linkuri accesibilitate

Sergiu Leahomschi: „Când preşedintele este ales direct de către popor, vorbele şi opţiunile pe care le propune el cântăresc mai mult”


Despre însemanătatea alegerii președintelui prin vot popular.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Moldoveanul Sergiu Leahomschi este medic la una dintre cele mai mari clinici de obstetrică și ginecologie din Republica Cehă. De 14 ani se află la Praga și în toți acești ani a participat la alegerile din țara natală.

Sergiu Leahomschi: „Ţinând cont de situaţia social-economică şi politică în care se află Republica Moldova, este important să-şi exprime poporul votul direct, ca să aibă loc o schimbare în Republica Moldova, o schimbare care ar îmbunătăţi starea în care se află acum ţara. Când preşedintele este ales direct de către popor, vorbele şi opţiunile pe care le propune el cântăresc mai mult întru rezolvarea anumitor probleme ale ţării. El acum va avea mandatul cetăţenilor, fiind ales direct. La momentul dat, preşedintele Republicii Moldova nu are atâta putere executivă. Dar nici nu ştiu dacă ar fi bine să i se ofere aşa putere, ca să nu se acumuleze puterea în mâinile unui om. Ştiu că aşa sistem funcţionează în Franţa, unde este preşedintele ales direct de către popor şi nu au probleme de genul ca în Rusia sau Belarus. Dar acestea sunt două chestii diferite total.”

Europa Liberă: Şi cetăţenii, care i-au acordat acest vot de încredere preşedintelui, ce trebuie să aştepte de la noul şef de stat? Ce acţiuni trebuie să întreprindă el? La ce vă duce gândul pe voi că ar trebui să se regăsească pe agenda următorului şef de stat?

Sergiu Leahomschi: „Trebuie să contribuie la faptul ca să îmbunătăţească starea de trai a cetăţenilor, oamenii să nu plece aşa de mult, să nu emigreze în alte ţări, să le fie un pic mai bine decât le este acum.”

Europa Liberă: Dar tocmai aceste condiţii de trai, de viaţă le asigură guvernul şi nu Preşedinţia cetăţenilor Republicii Moldova.

Sergiu Leahomschi: „Da, dar preşedintele, fiind ales de popor, poate să influenţeze cum decurg aceste schimbări în interiorul Parlamentului. De exemplu, în Cehia, preşedintele tot fiind ales direct de popor, participă la şedinţele de Parlament şi de guvern la fel. Adică, poate introduce o alternativă, să nu fie o singură forţă executivă care hotărăşte totul.”

Europa Liberă: Care sunt trei probleme prioritare pentru a fi rezolvate, ca cetăţenii să înceapă să recâştige încrederea în instituţiile statului şi chiar în statul Republica Moldova? De unde trebuie să vină iniţiativa şefului statului ca să facă ordine? În care domenii?

Sergiu Leahomschi: „În primul rând, reformarea sistemului judiciar. În al doilea rând, un preşedinte nu trebuie să vorbească, dar trebuie să acţioneze, să întreprindă măsurile pe care i le permite Constituţia, să fie persoană integră, care să reprezinte statul Republica Moldova, persoanele, cetăţenii, cărora să nu le fie ruşine când această persoană merge undeva şi îi reprezintă în străinătate.”

Europa Liberă: Mulţi spun că votul, care a fost exprimat în ziua alegerilor, s-a dat pentru un vector sau altul, fie pro-Vest, fie pro-Est. Prin aceasta s-a scindat şi mai mult societatea? Şi ce rol ar putea avea şeful statului pentru a uni cetăţenii?

Sergiu Leahomschi: „Aceasta este o problemă actuală chiar şi în republica cehă, preşedintele actual fiind recunoscut mai mult ca pro-estic. Şi se simte chestia aceasta, împărţirea societăţii chiar şi în Cehia. Eu nu ştiu dacă societatea noastră este într-atât de matură ca să nu se întâmple asta. Eu cred că în orice societate există o pătură a populaţiei care tinde mai mult geografic într-o parte, altă pătură în altă parte. Aceasta este alegerea cetăţenilor, cum va hotărî majoritatea aşa şi va fi. Şeful statului, ca să consolideze societatea, este de neinvidiat, din cauza anume că ne aflăm într-o zonă geopolitică unde se întâlnesc două interese geopolitice. Şi ar fi o măiestrie, dacă i s-ar primi să integreze aceste două interese împreună cu interesele statului, aşa cum o făcea pe timpuri Ştefan cel Mare, de exemplu.”

XS
SM
MD
LG