Alegeri în SUA: Distanța în sondaje se reduce între Clinton și Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Distanța în sondaje între candidata democrată în alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, și rivalul său republican Donald Trump s-a redus, în contextul anunțării de către directorul FBI a redeschiderii dosarului corespondenței electronice a fostului secretar de stat, relatează AFP.

Hillary Clinton, în continuare considerată favorită, a revenit duminică în Florida, stat-cheie în cursa pentru Casa Albă. Avansul ei a scăzut în media ultimelor sondaje, ajungând acum la +0,8%, potrivit Real Clear Politics. Un nou sondaj de opinie duminică îl indica chiar pe adversarul său republican Donald Trump învingător cu 46% din preferințele alegătorilor față de 42% pentru Clinton (New York Times Upshot/Siena College).

Avansul dnei Clinton se contractase ușor la nivel național, întrunind acum 44,9% din intențiile de vot față de 41,1% pentru Donald Trump, conform mediei sondajelor recente.

În acest context, tabăra Clinton a continua duminică să-l critice pe directorul FBI, James Comey, care crease stupoare vineri anunțând redeschiderea anchetei asupra e-mailurilor fostului secretar de stat.

Mii de e-mailuri au fost descoperite recent, potrivit presei americane, într-un calculator pe care îl împărțea una din colaboratoarele sale cele mai apropiate, Huma Abedin, cu soțul ei Anthony Weiner. Acesta din urmă, de care Huma Abedin s-a despărțit în august, face obiectul unei anchete pentru că trimisese SMS-uri cu caracter sexual unei adolescente de 15 ani și în cadrul anchetării acestor fapte au fost descoperite e-mailurile respective.

Comey nu a dat niciun detaliu în scrisoarea sa adresată responsabililor Congresului, care au făcut-o publică imediat. El subliniază acolo că este prea devreme pentru a ști dacă această descoperire va fi sau nu semnificativă.

„Este o acțiune fără precedent care se rupe de politica ministerelor Justiției, democrat și republican”, a denunțat duminică președintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, afirmând că directorul FBI a „trecut peste sfatul înalților responsabili din Ministerul Justiției”.

El a amintit că acest minister, căruia îi este subordonat FBI, avea ca tradiție „să nu interfereze cu alegerile, cu 11 zile înaintea acestora”. „El ar fi putut începe prin a vedea aceste e-mailuri înainte de a comunica acest lucru în mijlocul unei campanii prezidențiale, atât de aproape de ziua votului”,a insistat Podesta la CNN, considerând „nepotrivită” conduita lui Comey.

„Dl. Comey trebuie într-adevăr să vină să explice pentru ce a luat această măsură fără precedent când, spune el însuși, că aceste e-mailuri ar putea să nu fie importante”, a declarat Podesta.

„Puținul conținut” al scrisorii (directorului FBI) a fost „imediat deformat”, a adăugat de asemenea pe NBC directorul campaniei lui Hillary Clinton, Robby Mook, cerând — ca și fostul secretar de stat — ca „toate informațiile să fie dezvăluite”.

Tema e-mailurilor a fost exploatată pe larg de tabăra candidatului republican. Donald Trump a denunțat sâmbătă „cel mai mare scandal politic de la Watergate” încoace.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...