Chişinău

Trei deputaţi europeni au zburat pe 20 ianuarie al anului curent la Chişinău, în capitala Republicii Moldova. Printre ei era si creştin-democratul din Nord-Westfalia (n.r. land al Germaniei) Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe şi unul dintre cei mai influenţi europarlamentari. Misiunea acestui Trio: a facilita sa fie format un guvern majoritar pro-eurpean în această fostă mică republică sovietică. N-a rămas mult insă din aceste eforturi. Acum chiar Nato avertizează de-o agresiune a Rusiei în această ţară mică.

Generalul NATO Fillip Breedlove spunea miercuri, în faţa Comitetului pentru Securitate în camera reprezentanţilor din SUA, că Rusia întreprinde „în Moldova şi în alte regiuni o campanie informaţională masivă”.

Chiar şi în pofida angajamentelor din anul 1999 de retragere, Moscova dispune încă de soldaţi şi un arsenal de arme proprii in Transnistria la hotar cu Ucraina. Rusia foloseşte aceşti soldaţi în prezent „pentru a abate Republica Moldova de la o apropiere de Occident“, avertizează Breedlove.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 aşa numitele trei partide pro-europene au obţinut o majoritate subţire. Însă partidul liberal a părăsit negocierile de formare a coaliţiei. El nu s-a putut afirma prin cerinţele sale pentru o reformare a justiţiei şi combaterea corupţiei. Deşi între timp cele trei partide erau de acord ca un procuror independent şi susţinut de UE să facă curăţenie în structurile practic mafiotizate din domeniul financiar şi economic. „Dar de fapt“, spune Brok, „eu deja atunci aveam un sentiment sumbru, că oligarhii nu doresc acest lucru.“

Săptămâna trecută partidul liberal-democrat şi partidul democrat au format un guvern minoritar cu sprijinul comuniştilor. Prim-ministru este Chiril Gaburici, un afecerist de 38 de ani şi fost şef la firmele de telecomunicaţii din Republica Moldova si Azerbaidjan.

Majoritatea observatorilor independenţi din ţară sînt siguri că acest guvern va îndepărta Republica Moldova de la cursul de reforme pro-european a ei de până acum şi se va apropia din nou de Rusia.

„Până în prezent nu exista un stat de drept în Republica Moldova“, spune politologul Oazu Nantoi. „Marele pericol acum rezidă in faptul, că vor fi numai mimate apropierea de UE si reformele unui stat de drept. Aceasta este exact ceea ce doreşte să obţină Putin.“

Moscova exercită presiune prin livrările de gaz

Rusia într-adevăr determina decisiv soarta acestei mici ţărişoare deja de mai mult de un sfert de secol.

Republica Moldova, o ţară îndependentă din 1991, a devenit practic în totalitate dependentă de livrările de carburanţi din Rusia. Jumătate din compania de stat „Moldovagaz” aparţine gigantului rus „Gazprom”.   Rusia este principala piaţă de desfacere pentru mărfurile agricole moldoveneşti. În afara de asta, sute de mii de gasterbaiteri din Moldova lucrează în Rusia. Transferurile efectuate de moldovenii care muncesc în Rusia constituie o bună parte din Produsul Intern Brut.   În republica separatistă din Transnistria, unde de 25 de ani în capul mesei sunt separatiştii susţinuţi de Moscova, Rusia a plasat circa 2 mii de militari şi un mare arsenal de armament, care nu este retras în pofida acordului semnat în 1999.   

De fiecare dată când această ţară cu trei milioane şi jumate de locuitori a încercat să scape de influenţa Rusiei, Moscova exercita presiuni. În general - făcând uz de problema livrării gazelor şi, tot mai des, la embargouri în domeniul importurilor. În septembrie 2013, când a devenit posibil un parteneriat cu UE, Rusia a întrerupt importurile de vin şi divin din Moldova, invocând motivul calităţii necorespunzătoare. Sancţiunile au devenit mai dure în vara lui 2014, de când Rusia nu mai importă fructe din Moldova, după ce a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.  

Oligarhii moldoveni nu sunt interesaţi o apropiere de UE  

Rusia controlează şi finanţează câteva din partidele politice din această ţară. Cel mai cunoscut în prezent este „partidul socialiştilor“, o ramificaţie a comuniştilor, care la alegerile din toamna trecută a devenit cel mai puternic partid parlamentar şi care cere aderarea RM la Uniunea Vamală Euro-asiatică. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, este cunoscut, înainte de toate, prin discursurile sale la Moscova şi mai puţin ca un deputat în Parlamentul de la Chişinău.

Din cauza relaţiilor sale ascunse cu Moscova, nici oligarhii moldoveni nu sunt interesaţi de procesul de integrare europeană. Întruchiparea acestei elite este omul de afaceri Vlad Plahotniuc, în vârstă de 49 de ani, cardinalul gri al Partidului Democrat şi unul dintre principalii păpuşari din Republica Moldova. Se presupune că averea sa, evaluată la câteva sute de milioane de dolari, el şi-ar fi agonisit-o cu ajutorul aşa numitelor atacuri raider asupra băncilor şi a companiilor de asigurare. Noţiunea se explică prin furtul acţiunilor din companii, care au fost legalizate cu ajutorul judecătorilor şi funcţionarilor corupţi.  

Cel mai probabil, Plahotniuc a spălat bani şi pentru băncile ruse, iar din acest considerent Interpolul il luase în vizor pentru un oarecare timp. „În Moldova există un stat în stat, iar regulile sunt stabilie de către clanuri pentru clanuri”, comenta jurnalista Natalia Morari aceste relaţii într-un blog actual.  

 

Guvernul e pro-european formal  

Noul şef al cabinetului de miniştri, Chril Gaburici, este considerat de către observatori o simplă marionetă în mâinile oligarhilor. Formal, Gaburici pledează pentru continuarea vectorului pro-european, însă, de fapt, guvernul condus de acesta tinde, înainte de toate, să coordoneze toate acţiunile cu Rusia. În primele sale declaraţii, Gaburici a evitat criticile cu privire la acţiunile Rusiei în Ucraina şi îi cheamă politicos pe separatiştii din propria ţară la „un dialog constructiv”.  

În prezent, Rusia creează noi pericole pentru Republica Moldova: în autonomia găgăuză, unde în martie vor avea loc alegerile başcanului, liderii politici de mult timp ameninţă cu separarea de Moldova şi aderarea la Rusia. În rezultat, ţara se va destrăma definitiv, iar Transnistria demult caută o modalitate de a intra în componenţa Rusiei.  

Înseamnă acest lucru că parteneriatul occidental al Republicii Moldova se amână? „În nici un caz“, spune Elmar Brok. „Dacă noi acum vom spune că totul a eşuat, atunci vomm arunca Moldova drept în mâinile Moscovei, iar Putin va fi câştigător, lucru pe ca noi nu-l dorim”. 

Sursa: spiegel.de