„După o matură reflecţie, am decis să nu merg mai departe”, a declarat senatoarea Isabel Allende pentru agenţia de presă.

Ea a precizat că îşi va concentra eforturile pe „menţinerea unităţii în interiorul Partidului Socialist”, fondat de tatăl său şi aflat în criză după alegerile municipale din 23 octombrie câştigate de opoziţia de dreapta.

Scrutinul a fost ultimul înaintea alegerilor prezidenţiale programate în noiembrie 2017, la care preşedinta actuală, Michelle Bachelet, de centru stânga, a cărei popularitate a coborât la doar 23%, nu se va putea prezenta, legea chiliană interzicând mandatele consecutive.

Isabel Allende a plecat în exil după puciul prin care generalul Augusto Pinochet l-a înlăturat de la putere pe tatăl ei, socialistul Salvador Allende. În aceeaşi zi, acesta s-a sinucis în palatul prezidenţial, a concluzionat ancheta întreprinsă în 2011.

După revenirea la democraţie în Chile, Isabel Allende s-a întors în ţară în 1990, lansându-se în politică în cadrul Partidului Socialist. A fost aleasă deputat de mai multe ori din 1992 şi până la obţinerea mandatului de senator în 2010. Între martie 2013 şi martie 2014 a fost preşedinte al camerei inferioare a legislativului.