Dezvăluirea în 2015 a dispariţiei miliardului de dolari din trei bănci a dus la proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au oprit atunci ajutorul pentru Republica Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori, notează Agerpres.

Fostul premier Vlad Filat, unul dintre cei cinci prim-miniştri din ultimii trei ani, a fost arestat şi condamnat la nouă ani de închisoare în legătură cu acest dosar, însă numeroşi cetăţeni din Republica Moldova sunt de părere că şi alţi lideri proeuropeni au fost implicaţi în această schemă de fraudare. Acest fapt a dus la erodarea încrederii în politicienii pro-europeni.

„Cele mai mari probleme ale Republicii Moldova la ora actuală sunt corupţia, care a atins cote inimaginabile, şi sistemul judiciar subordonat totalmente politic”, a declarat pentru Agerpres Vitalie Călugăreanu, jurnalist şi analist al Deutsche Welle.

Deşi cetăţenii spun că vor merge la vot, dezamăgirea lor faţă de clasa politică este tot mai mare. „Nişte hoţi au ajuns la putere. Au făcut un dezastru. Oamenii trăiesc foarte greu”, spune Tamara, medic pensionar. „Acum pun miliardul pe spatele nostru. Asta înseamnă că noi o să trăim mai rău. Totul se scumpeşte”, mai afirmă femeia, adăugând că o fiică trăieşte la Bucureşti, iar alta pleacă la Londra.

„Clar că merg la vot. Nu îmi e totuna ce se întâmplă cu ţara mea. Dar am o părere proastă despre situaţia politică din Moldova. Ţara este zdrobită. Economia este pusă la pământ. Sincer să spun, nu am pe cine să aleg. Aleg răul cel mai mic, cu părere de rău", spune şi Denis din Ungheni, care studiază la Facultatea de Inginerie şi Management în cadrul Universităţii Tehnice din Chişinău.

„O să merg la vot, ca să nu fie pierdut votul meu”, spune Ana, o femeie în jurul a 35 de ani, care, în prezent, stă acasă pentru a avea grijă de copil. Ea consideră că situaţia politică din Republica Moldova „este un joc foarte bine gândit de cineva şi care foloseşte cuiva, numai că noi, oamenii de rând, avem de suferit”.

Preşedintele Republicii Moldova este ales din nou prin vot direct după 20 de ani, perioadă în care şeful statului a fost ales de Parlament, deseori cu mare dificultate, fapt care a condus la crize politice.