Interesant! Cutremurul din Italia, produs după ce o bucată de scoarţa terestră s-a scufundat cu jumătate de metru

Cutremurul de săptămâna aceasta, din centrul Italiei, a avut loc după ce o bucată de scoarţa terestră cu o lungime de 18 kilometri, o lăţime de 10 kilometri şi o grosime de 9 kilometri s-a scufundat cu jumătate de metru, scrie La Repubblica.

Potrivit publicaţiei, o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat pe 24 august. Acest lucru a făcut ca bucata să rămână înclinată, cu partea dinspre nord în sus. Seismologii italieni, care au verificat situaţia tectonică după cutremurul de la Amatrice, au avertizat că bucata de scoarţă se va îndrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un nou seism.

Acest tip de cutremure, când solul are o mişcare descendentă, face ca toate construcţiile din zona afectată să îşi piardă susţinerea şi să se prăbuşească. La seismele când mişcarea este ascendentă, provocate de regulă când două plăci tectonice se apropie una de cealaltă, pagubele sunt mai mici, le-a explicat experţii reporterilor de La Repubblica.

Experţii italieni citaţi de La Repubblica au explicat că orice cutremur puternic destabilizează întregul sistem geologic al unei zone.

Astfel, cutremurul din august, de la Amatrice, a avut loc ca urmare al celui de la L’Aquila, din 2009. Iar seismele de miercuri au avut loc din cauză că cel de la Amatrice a provocat, la rândul său, dezechilibre.

Reamintim că trei cutremure puternice cu magnitudinea de 5,4, 5,9  și 4,6 grade pe scara Richter au zguduit miercuri seara centrul Italiei. În urma seismelor mai multe clădiri s-au prăbușit, câteva persoane au fost rănite ușor, iar un bărbat de 73 de ani a decedat.

Localitățile cele mai afectate de seisme au fost Ussita, Camerino, Visso și Castelsantangelo sul Nera.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.