Pe 30 octombrie, referendum în satul de baștină a lui Vlad Plahotniuc! Iată cauza

Comisia Electorală Centrală a amintit că duminică, 30 octombrie 2016, concomitent cu alegerile la funcția de Președinte al Republicii Moldova, vor avea loc alegeri locale noi ale primarilor în patru localități din țară și un referendum local.

Astfel, vor avea loc alegerea primarilor comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, satului Bucuria, raionul Cahul, comunei Gălășeni, raionul Râșcani și comunei Gălești, raionul Strășeni. De asemenea, va avea loc un referendum local privind revocarea primarului satului Pitușca, raionul Călărași, Ionela Lozovan.

Satul Pitușca, situat la 54 km de Chi­şi­nău, este, de fapt, localitatea de baştină a prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Părinţii lui Vlad Pla­ho­t­niuc au locuit în Pitu­şca apro­xi­ma­tiv un an, după care tatăl său, pro­fe­so­r de isto­rie s-a trans­fe­rat cu ser­vi­ciul în satul Gro­zeşti, Nis­po­reni.

Comisia Electorală Centrală a decis stabilirea datei referendumului local concomitent cu cele prezidențiale, în scopul optimizării cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea acestor alegeri. Ultimul referendum local a avut loc în luna iunie 2014 în comuna Selişte, raionul Orhei.

Ionela Lozovan a fost aleasă primar al comunei Pitușca la alegerile din 14 iunie 2015, fiind reprezentanta Partidului Liberal. Surse locale au declarat pentru Moldova.ORG că referendumul local survine pe fondul conflictului dintre primăriţa satului şi consilierii locali, care în semn de protest faţă de unele proiecte ale acesteia, au boicotat şedinţele consiliului local.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.