Invitaţii emisiunii s-au arătat revoltaţi că mitropolitul Vladimir face agitaţie electorală pentru candidatul la prezidenţiale Igor Dodon şi au declarat că liderul PSRM mimează lupta împotriva sistemului corupt. 

„Mitropolitul Vladimir i-a îndemnat pe cetăţeni să-l voteze pe Igor Dodon. E clar, a fost scoasă artileria grea, mitropolitul Moldovei se adresează enoriaşilor. Cât de tare asta ar putea influenţa voturile?”, a întrebat jurnalista Natalia Morari.

„Dar oamenii bisericii, ei la ce se gândesc? Mitropolitul Moldovei să apară ca agent electoral? Asta cum arată? Iar argumentul pe care îl aduce mitropolitul, că domnul Dodon din propriile surse a reparat o biserică... Domnul Dodon e politician, el trăieşte din salariu. De unde banii, preasfinţia voastră?”, s-a revoltat analistul politic Anatol Ţăranu.

„Domnule Ţăranu, cu tot respectul faţă de biserică, dar eu vă rog, atunci când vorbim despre un mitropolit care are case luxoase, cu piscine pline de agheasmă şi care merge cu un BMW pe care îl parchează ilegal în faţa catedralei, eu cred că nu e cazul să-i punem întrebări lui Dodon de unde”, a fost replica Nataliei Morari.

„Pe mine mă uimeşte un lucru, uneori chiar mă bucură. Uitaţi-vă că nimeni nu pune problema, domnule, dar cum va conlucra domnul Dodon cu puterea? În schimb, toată lumea insistă cum va conlucra Maia Sandu cu această putere? Este clar că unicul candidat antioligarhic în momentul de faţă, dacă vorbim de cei cu pondere, este Maia Sandu şi nicidecum Igor Dodon, iată de ce către simpatizanţii sau potenţialii votanţi ai lui Igor Dodon eu mă adresez cu îndemnul să se orienteze către un candidat real antioligarhic şi nu unul care a mimat opoziţie”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Experţii au abordat şi problema riscului de fraudare a alegerilor prezidenţiale.

„Oamenii care au venit anul trecut şi au venit la alegerile locale şi au făcut viză temporară în suburbii au rămas acolo, pe listele acelea, şi cineva va vota pentru ei. În afară de liste, buletinele de vot se tipăresc cu surplus. Este greu de făcut ceva, pentru că buletinele de vot acum sunt în surplus, adică tipărite la aceeaşi tipografie sau la acelaşi standard şi nimeni din aparatul statului, nici procurorul, nici SIS nu o să caute să verifice aceste lucruri, fiindcă ele se fac organizat de la nivelul de sus”, a spus fostul vicepreşedinte al CEC, Ştefan Urâtu, demis anterior din funcţie, după ce a participat la protestele antioligarhice.

„Noi putem să discutăm foarte mult cum nu trebuie să fie, adică cum să combatem falsificarea. Într-o ţară în care nu funcţionează instituţiile statului, într-o ţară în care nu se respectă legile, poţi să faci orice, alegerile totuna vor fi falsificate”, a menţionat Anatol Ţăranu.

„Să vedeţi câte mijloace sunt de fraudare chiar în ziua de alegeri şi nu va fi aplicat doar un singur mijloc, ci multiple - turismul electoral, elasticul, suveica, sunt foarte multe pe care le va pune în mişcare cel care are interes”, a spus Andrei Năstase, referindu-se la oligarhul Plahotniuc.

„Pentru mine, miza cea mai importantă a acestor alegeri este ca noi, împreună, să demonstrăm că nu majoritatea ţării noastre poate fi minţită, intimidată şi cumpărată. Eu cred că rezultatul va arăta tuturor, o mică victorie s-a înregistrat, va câştiga un reprezentant al opoziţiei, putem să spunem care, dar este important de demonstrat că rezistenţa contează. Cred că trebuie de ţinut întotdeauna cont că schimbarea principală va veni în baza alegerilor parlamentare, care vor da pârghii legale pentru a schimba majoritatea în Parlament şi a schimba cursul sistemic al guvernării ”, a punctat fostul ambasador Andrei Popov.

Purtătorul de cuvânt al PSRM, Carmena Lupei, şi membrii Biroului de presă al Mitropoliei Moldovei nu au răspuns la telefon pentru declaraţii.

Precizăm că, anterior, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au spus că nu comentează acuzaţiile cu privire la fraudarea alegerilor, dacă nu există dovezi.